Fradi: Kétszer csípett a magyaros csabai, de a külföldiekre szavazó Kubatovék végtelenül elégedettek

Persze ki lehet esni a Magyar Kupából, még egy Ferencvárosnak is. Igen, akár még a másodosztályú Békéscsaba ellen is. Az eredménynél sokkal érdekesebb és beszédesebb ugyanakkor, hogy azt a csabaiak hét saját nevelésű fiatallal a kezdőcsapatban és hét utánpótláskorú labdarúgóval érték el a zöldek ellen, ahol a brutális költségvetést, fizetéseket igen, magyar játékost viszont alig találni, olyat meg még kevésbé, akit a klub nevelt volna ki.

A napokban Kubatov Gábor és Orosz Pál adott sajtótájékoztatót, éppen akkor, amikor a legnépszerűbb magyar csapat kiesett a hazai kupasorozatból, méghozzá az NBII-es tabella második felében szerénykedő viharsarki alakulat ellen (0-2). Igaz, a nem túl erős bajnokságot vezetik a Zöld Sasok, és – bár nem sok – még az EL-ben is van némi sanszuk arra, hogy továbbjussanak.

Először is magyar vagyok és szeretném, ha magyar fiatalok játszanának nálunk. A legnagyobb lemaradásunk az elmúlt években az utánpótlásban volt, de ez az első év, amikor a szereplés a Fradihoz méltó, mert minden korosztályban dobogó közelben vannak a csapataink. Valami alakulgat, de borzasztóan nehéz bekerülni a Ferencvárosba egy fiatalnak, pokoli nyomás van rajta. A tizenhat-tizenhét éves csávó, a Csontos nevű játszott nálunk balbekket, jó alany. De volt két olyan kiváló játékosunk is, akik külföldre mentek, hiába szerettük volna megtartani őket. Az egyikük, Beke Hamburgba, a másikuk a Benficába. Elsődleges célunk, hogy magyar csapatunk legyen, mi minden tehetséges játékost megkörnyékezünk, próbálunk nevelni is magyar játékost, de nagyon nehéz

- vázolta fel az elnök, hogy az elmúlt évekhez képest a fanatikusok továbbra se nagyon számítsanak fiatal, magyar, saját nevelésű, vagyis igazán Fradi-szívvel megáldott futballistára.

Nem biztos, hogy az a feladatunk, hogy magyar játékosokkal legyen tele a klub, szeretnénk, de nekünk nemzetközi szinten kell eredményeket elérnénk, és ha nincs annyi magyar játékos, akiket be tudnánk tenni, akkor külföldiekhez kell nyúlni.

- adagolt még némi bullshitet a témához Orosz Pál. 

A Ferencváros régóta képtelen olyan magyar fiatalt kinevelni, aki meghatározó szerepet töltene be a csapatban. Az elképesztő fizetésekkel bíró ukrán és más országokból érkező külföldi játékosok persze teszik a dolgokat becsülettel, de könyörgöm, mégiscsak a legnagyobb magyar klubról van szó, arról az egyesületről, amely mindig is hemzsegett a fradistáktól. Persze változik a világ és vele együtt a futball is. A Ferencváros valahol mindig is egy kicsit az ország tükörképe volt elnököstül, szurkolótól, mindenestül. Most sincs ez másként. 

Stadion van, felfoghatatlan költségvetés van, az egekben lévő fizetések adottak, mert „köz”pénzből jut dögivel, és itt gyakorlatilag meg is állt a tudomány.

Az pedig egyenesen tragikus, amikor a klub első emberei kijelentik, hogy igazoltnak látják a mostani irányt, azt, amikor annyi külföldi van a csapatban, amennyit nevezni sem lehet egy keretbe, miközben a fiatal, magyar, saját nevelésű srácokról gyakorlatilag lemondanak, mert „nagyon nehéz” beépíteni, kinevelni őket. Sokat elmond erről az országról és a napjaink Fradijáról, hogy az elnök ilyet mondhat. Azt se felejtsük el, hogy hazánk ráadásul hemzseg a hihetetlen pénzeket felemésztő akadémiáktól...

Közben Kubatov képes volt még azt a mondatot is elejteni, hogy:

Nem tudom, volt-e ilyen sikeres éve a Fradinak a rendszerváltás óta.

Nos, aki igazi szurkolója a csapatnak, az tudja, hogy volt, nem is egy...

Ezzel párhuzamosan a csapatot Orbán kedvenc sportlapja, vagy éppen az FTC hivatalos oldala az egekig magasztalja egy olyan, nagy nehezen döntetlenre hozott nemzetközi mérkőzést követően, ahol az ellenfél idegenben játszik, a saját bajnokságában kieső helyen áll (jó eséllyel ki is esik) ráadásul messze nem a legjobb tizenegyével áll fel a budapesti találkozón.

Jobban teljesít, ugye? De ismerős…

Ez vagy az előbb említett, fiatalokra vetített gondolat hol és mikor hangozhatna el normális esetben egy Ferencvárossal kapcsolatban?

És ami még ennél is fontosabb kérdés, hogy fog úgy fejlődni a magyar miniszterelnöknek mindennél fontosabb magyar foci, hogy a legjobb hazai klubcsapatokban elvétve találni magyart és az eredménykényszer miatt már nem is titkolják a klubvezetők, hogy ez a helyzet nem is fog változni?