Ide is eljutottunk: durván korlátoznák az ellenzéki képviselők jogait

A képviselők alapvető jogait és mozgásterét súlyosan korlátozná az a javaslat, amit 8 fideszes "honatya" nyújtott be.

Az ötletgazdák név szerint: Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP)

A javaslat kimondja pl., hogy frakciót ezentúl csak és kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának: „a független és a függetlenné vált képviselő megbízatása alatt képviselőcsoport megalakításában nem vehet részt és képviselőcsoporthoz nem csatlakozhat” - fogalmaz a fideszes kreálmány.

Ezzel a Fidesz nyilvánvalóan szeretné megakadályozni, hogy az ellenzékiek tömegesen induljanak függetlenként, majd utána – esetleg így mandátumot nyerve – megalakíthassák a parlamenti frakciójukat.

Tehát:

- Nem egyesülhetnének a pártfrakciók és nem is válhatnának szét.

- A független képviselők nem alkothatnának frakciót és be sem ülhetnének be semmiféle pártfrakcióba. A parlamenti demokráciában ilyen gyakorlatilag nincs is, de tudjuk, a demokratikus működés nálunk régóta hiánycikk amúgy is. A függetleneknek nem mellékesen jelenleg is sokkal kevesebb joguk van a parlamentben, pl. nem tehetnek fel azonnali kérdést a miniszterelnöknek és nem is interpellálhatnak. 

- A frakciókat átnevezni sem lehetne. Vagyis: a képviselőcsoportot csak úgy hívhatnák, ahogy a választáson induló pártot vagy pártokat.

Ha mindezt elfogadják, természetesen ugyanúgy csak kétharmados többséggel módosítható a későbbiekben.