Mácsai Pál és Pintér Béla is tüntetni fog hétfőn: tízezrek tiltakoznak és ezrek tüntetnek Orbánék újabb kultúrharca ellen!

Nem bánnánk, ha Mácsai Pál ismét elszavalná Petőfi Dicsőséges nagyurak című versét; ugyanis aktuálisabb, mint valaha…

A már nyíltan eurázsiai diktatúrákért rajongó, kipcsakokkal álmodó Orbán egyre nyíltabb támadásokat intéz a magyarok európai értékeivel szemben. Az antiszemitizmussal manipuláló Fideszék megint tekertek egyet a már egyébként is túlfeszített húron; lehet, nagyon nem látják még, hogy csúnya lehet, ha szakad.

A Független kultúráért és a szabad színházakért címmel szerveznek tüntetést a Facebook-on. A Főpolgármesteri Hivatalhoz december 9-re, hétfőre meghirdetett demonstráción Karácsony Gergely mellett színigazgatók, társulatvezetők, színészek szólalnak majd fel. Már biztos, hogy az Örkény Színházat igazgató Mácsai Pál, a saját társulatot vezető Pintér Béla, a trafós Barda Beáta, valamint Farkas Franciska és Fullajtár Andrea színésznők is felszólalnak majd.

Orbánék nem titkolt célja, hogy az elbukott önkormányzati választás után ismét közvetlen befolyást szerezzenek a színházak irányítása fölött. Az egypártrendszert építő Fidesz semmilyen teret sem hagyna a hatalomtól független kultúrának, tűzzel-vassal irtják az önálló - hatalomtól független - gondolatokat. Az új szabályozással az Orbán-kormány mindenekelőtt beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot, miniszteri hatáskörbe utalná az önkormányzati színházak vezetőinek kinevezését, valamint felszámolná a független színházak működési támogatását. Ezzel gyakorlatilag megpecsételné az Orbántól, a Fidesztől, a hatalomtól független magyar kultúra sorsát.

Ha hagynánk…

De már tegnap óta már több, mint 20.000 ember írta alá a fenti intézkedések meghozatala ellen tiltakozó online petíciót.

A petíciót ide kattintva lehet aláírni. És akkor egy kis emlékeztető: 

 

 

 

(Főkép: Kovács Tamás/MTI)