Amikor Bayer Zsolt a Szovjetuniót védelmezte hazánkkal szemben…

„Született marxista” - mondaná az egyik legendás magyar történészprofesszor az akkor még Horthyt sem igazán szívlelő orbánista újságíróra.

Azt is aláírom, hogy Horthy személyiségéhez is lehet árnyaltabban közelíteni, hiszen mégiscsak volt egy kiugrási kísérlete, vagy Hitler parancsával szembeszegülve átengedte Magyarországon a menekülő lengyeleket, a két nép történelmi barátságára hivatkozva. Rendben van. De igazságosnak minősíteni a Szovjetunió megtámadását, az én hitem szerint tarthatatlan álláspont...

- írta 1990 augusztusában a Kurír egyik reggeli kiadásában az illiberális megmondóember, akkor még ultraliberális megmondóemberként.

Szegény Zsóti még azt sem tudta, hogy mi a különbség a hadüzenet és a hadiállapot beállta között. Nos, akkor elmagyarázzuk, hogy míg a „hadüzenet” egy deklarált háborús nyilatkozat, addig a „hadiállapot beállta” nemzetközi jogi értelemben vett kötelezettség a hadba lépésre, egy ipso facto jogkövetkezmény, ami azt jelenti, hogy egy Magyarország elleni támadás - konkrétan a vélelmezetten szovjetnek tulajdonított kassai bombázás - után nincs szükség hadüzenetre, hiszen az ellenséges erők indítottak támadást hazánk ellen, így a hadiállapot automatikusan, kvázi önmagától beállt.

Ez a régi tudománytalan marxista zagyvaság, hogy Magyarország megtámadta a Szovjetuniót egyszerűen nem igaz, de ezt liberális, baloldali újságíróból antiszemita húrokat pengető „nagy nemzeti megmondóemberré” átvedlett Bayer már biztosan másképpen látja, mint közel 30 évvel ezelőtt.

Az igaz, hogy bár az ideológiai köpönyegforgatása szinte páratlan, hiszen csak Orbán kaméleoni színeváltozása látványosabb, Zsóti szovjet-, oroszbarátsága mindvégig megmaradt, hiszen ma is Putyint élteti...