„A kultúra nemzeti alap” - megtöltötték a Madách teret a kormány kulturális törvénycsomagja ellen tüntetők (videó)

Az eső ellenére is több ezres tömeg gyűlt össze, hogy tiltakozzon az ellen, hogy a hatalom a kulturális szférában is nagyobb befolyást szerezzen.

A demokrácia első szabálya: viselkedj úgy, mint egy demokráciában, mert félelemből még nem épült fel semmi.

- mondta Farkas Franciska színésznő.

Olyasvalami készülődik a magyar kultúra ellen, amivel szemben minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie. (...) A mai tüntetésen felszólalók közül többen is kaptunk levelet Fekete Péter államtitkártól, miszerint semmi sem igaz azokból, amik a törvénymódosítással kapcsolatban a sajtóban megjelentek.

- mutatott rá beszédében Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója.

Nagyon nem örülök annak, hogy most nekem is itt kell lennem és újra beszélnem kell arról, hogy kik veszélyeztetik a szabadságunkat. Azért sem örülök, hogy színpadra kell lépnem, mert szerintem a színpad, ahogy a kultúra is, az nem a politikusoké, hanem a művészeté és a közönségé. (...) Mindig ki fogunk állni a szabadságukban korlátozott emberekért, a művészekért, a hajléktalanokért, a pedagógusokért, az orvosokért, mindenkiért. Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük.

- fogalmazott Karácsony Gergely.

Miközben tegnap este sokan ismét kiálltak amellett, hogy Orbánék korlátozzák a szabadságukat a kiégett despota házi portáljaként funkcionáló, végtelenül szánalmas Origón közben beszámoltak arról, hogy "Új halfajok jöttek létre, meglepő a magyarázat"…

Hétfő este 7 óra környékén a tiltakozás hivatalosan véget ért, az Orbán-kormány elnyomása viszont még korántsem. Emlékeztek, micsoda felháborodás kísérte például a rabszolgatörvényt? És mi történt azóta? Pontosan, nagyjából semmi, azonkívül, hogy szépen - és többnyire csendben - viseljük a láncot.

Lassan választ kéne adnunk a tegnap este elhangzott kérdésre, ami egyben az elmúlt évek legnagyobb rejtélye is:

Miért hagyja az ország, hogy a hatalom fogdossa a seggét?