A pénzünkből fenntartott közmédia most épp egy finn neonáci felvonulásnak örült

A finn közmédia által következetesen neonácinak nevezett csoport tüntetett Helsinkiben, a magyar "köz"média szerint azonban ez egy békés hazafias felvonulás volt, amit ráadásul migránsbarát szélsőségesek zavartak meg.

Függetlenségének 102. Évfordulóját ünnepli Finnország. A hivatalos állami megemlékezések mellett számtalan felvonulást és tüntetést jelentettek be a mai napra. A finn rendőrség nagy erőkkel készül a rend fenntartására mert az utóbbi évek tapasztalatai alapján a hazafias lelkületű állampolgárok békés felvonulását többször próbálták megzavarni a migránsbarát szélsőségesek – derült ki az M1 december 6-i műsorából, amire a 444 egyik olvasója hívta fel a lap figyelmét.

A tudósítás azért rendkívül objektív, mert akiket a köztévé "hazafias állampolgárnak" nevez, ők valójában a Soldiers of Odin, vagyis az Odin Katonái nevű szervezet, mely kifejezetten szimpatizál a neonáci ideológiával. A vezetőjüknek, Mika Rantának vannak is kapcsolatai a ténylegesen neonáci Északi Ellenálló Mozgalommal, 2005-ben pedig elítélték egy rasszista bűncselekmény elkövetéséért.

A finn média éppen ezért őket  következetesen neonácinak is nevezi. A magyar közmédia számára azonban ez inkább egy ziccer, hogy a migráció szóba hozható legyen.

Ja, amúgy ha valaki elfelejtette volna: 

 85 milliárd forintot kap ez a "köz"média a jövő évi működésére.