Nem tudni, miből fogják befejezni az Állatkert Biodómját, és miből fogják üzemeltetni

Nem tudni, miből fogják befejezni az Állatkert Biodómját, és miből fogják üzemeltetni

20 milliárd forint hiányzik a befejezéshez, amit per pillanat a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatnak kellene előteremtenie. A fenntartás sem lesz olcsó, ha elkészül.

A Népszava információi szerint nemcsak az a kérdés, hogy miből fogják befejezni a fővárosi állatkert csodáját, hanem az is, miből fogják azt üzemeltetni, az épület energiafelhasználása ugyanis Budapest egyik kisebb kerületével vetekszik.

Az elmúlt napokban pályázatot írt ki a Fővárosi Önkormányzat a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) gazdasági igazgatói posztjára, akinek első feladata lesz projekt átvilágítása, az eddigi költségek áttekintése. Az eredetileg 15,7 milliárd forintra tervezett program 2015-ben 25, 2017-re már 55 milliárd forintra hízott egy akkor a fővárosi közgyűlés elé került előterjesztés szerint, ami azóta tovább nőtt. Fürjes Balázs államtitkár a Magyar Nemzetnek idén októberben adott interjúban arról beszélt, hogy a költségszámláló 62,8 milliárd forintnál tart, amit az államtitkár szerint az utolsó fillérig meg is kapott FÁNK. 

A lap emlékeztet, hogy a kormány a projekt indításakor vállalta ugyan a teljes beruházás költségvetési finanszírozását, ám a költségek ezen a kereten már túlnőttek, menet közben mintegy megnégyszereződtek. A  projekt befejezéséhez a Fővárosi Önkormányzat szerint jelenleg még húsz milliárd forint hiányzik, ugyanis az ügyben utoljára 2017-ben született kormányhatározat szerint 43,75 milliárd forintot kap az állatkert 2018-2020 között három évre elosztva. Bár Fürjes arról beszélt, hogy a kormány átadta a teljes 62,8 milliárdos összeget, az elérhető dokumentumok azt támasztják alá, hogy valóban 20 milliárd forint hiányzik a biodóm megépítéshez, amit per pillanat a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatnak kellene előteremtenie

Pannon Projekt és a hozzá tartozó 1,7 hektáros gigaüvegház, a Biodóm, a Pannon-medence miocén korabeli - vagyis 10 millió évvel ezelőtti - szárazföldi és vízi világát mutatja majd be elvileg az állatkerti látogatónak, Közép-Európa legnagyobbra tervezett tengeri akváriumával. Viszont, ha - a Népszava szerint - figyelembe vesszük az energia- és vízköltségeket is, akkor évi több milliárd forintba kerülhet a rendszer üzemeltetése, amit még a megemelt jegyárakból sem tud kigazdálkodni a főváros.

A fejlesztés kivitelezését egyébként Garancsi István Market Építő Zrt-je végzi. Igen, az a Garancsi, akinek repülőjével Orbán sűrűn megy meccset nézni.

Ja, s nem mellékesen az is a napokban derült ki, hogy potom 250 millió forinttal drágul a Liget Projekt, ugyanis a Nagyjátszótér átadásával elengedhetetlenné vált az új közterületi térfigyelő kamerarendszer kiépítése, amit csak az optikai hálózat kiépítőjétől lehet megrendelni.