Orbánisztán: Az összes diktatórikus módosítást megszavazta a parlament, amik az ellenzék jogait igyekeznek csorbítani

A hatalomvesztéstől rettegő kormánypárti többség ismét ugrott egy szintet a Rákosi-korszak megidézésében.

A keddi napon átment:

1. A parlamentben a frakcióalakítás korlátozása. A javaslat többek között kimondja, hogy frakciót ezentúl csak és kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnak: „a független és a függetlenné vált képviselő megbízatása alatt képviselőcsoport megalakításában nem vehet részt és képviselőcsoporthoz nem csatlakozhat”.

2. A házszabály fegyelmi szabályainak szigorítása. Vagyis: a házelnök a képviselőktől akár hathavi fizetést is megvonhat és akár 60 napra is kitilthatják őket az ülésről. A törvénymódosítást 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében fogadták el kormánypárti képviselők javaslatára. A fegyelmi esetek két új elemmel bővülnek: a felszólalást vagy az ülésvezetést kirívóan zavaró közbeszólás, valamint az ülés menetének zavarása, akadályozása, illetve más képviselő, országgyűlési, közjogi tisztségviselő zavarása, akadályozása üléstermi jogai gyakorlásában, kötelezettségei teljesítésében.

3. A totál fideszes Médiatanács. A kormánypárti többség ugyanis 134 szavazattal megválasztotta az új tagokat: Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt. Tehát, a Fidesz újabb 9 évre kizárólag a saját embereivel tölti fel a legnagyobb hatalmú magyar médiaügyi döntéshozó fórumot.

4. A kormányzati igazgatásról szóló törvény módosítása. Így lehetővé vált, hogy a Novák Katalin által kijelölt, 22 éves egyetemista, Rácz Zsófia az Emmi helyettes államtitkára lehessen.

Orbánisztán, 2019.