"Az emberi élet nem üzlet" - mondta Novák Katalin, aki 10 milliós hitelért cserébe várja az újszülötteket

Miután a Fidesz megteremtette a hitelalapú gyermek fogalmát, Novák Katalin kijelentette, hogy az emberi élet nem üzlet.

Novák Katalin a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján arról beszélt, hogy a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen Magyarországon. Ehhez az is kell, hogy a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak segíteni tudjanak.

Ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Az emberi élet nem üzlet - jelentette ki az államtitkár. 

Ez még akár jól is hangozhatna, ha nem a Fidesz-kormány találta volna ki, hogy 10 milliós hiteleket osztogatnak a gyermeket vállaló házaspároknak. Bár Novák Katalin azt is mondta, hogy "a kormány nem szeretné, hogy bárki az anyagi támogatás reményében vállaljon gyermeket".

Kitért arra is, hogy a babaváró támogatást július óta több mint 55 ezer pár igényelte. (Vagyis, 55 ezer párnak volt szüksége hitelre ahhoz, hogy egyáltalán gyerekvállalásban gondolkodjon. Ez nem elgondolkodtató? - a szerk.)

Emlékeztetőül, így néz ki a babaváró "támogatás":

Első gyermek

A kölcsön a teljes futamidőre – a kamattámogatás megszűnésére okot adó körülmény (pl. válás) kivételével - kamatmentessé válik, amennyiben a kölcsön folyósítást követő 5 éven belül teljesül a gyermekvállalás. Ha a gyermekvállalás teljesítésekor legalább egyikőjük rendelkezik magyarországi lakcímmel, 3 éves törlesztés szüneteltetés és azzal azonos időtartamú futamidő hosszabbítás kérhető.


Második gyermek

A fennálló, nem lejárt kölcsöntartozás 30%-át az állam gyermekvállalási támogatásként kifizeti, amely összeg csak a kölcsön előtörlesztésére fordítható. Ismét 3 éves törlesztés szüneteltetés kérhető, ha továbbra is rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

10 000 000 Ft felvétele esetén, ha a kölcsön folyósítást követően az 1. év végén teljesül az első gyermekvállalás és 3 évre szünetelteti a törlesztést, a második pedig a 6. év elején, akkor ez nagyságrendileg 2,7 millió Ft tartozás elengedést jelent.


Harmadik gyermek

A fennálló kölcsöntartozás 100%-át az állam gyermekvállalási támogatásként kifizeti, amelyet a kölcsön teljes összegű előtörlesztésére kell elszámolni. Ezzel a kölcsöntartozás megszűnik.

10 000 000 Ft felvétele esetén, ha a kölcsön folyósítást követő 8. év elején teljesül a harmadik gyermekvállalás, akkor ez további 6,3 millió Ft, összesen közel 9 millió Ft tartozás elengedést jelent.


Ha nem jön a baba

Ha a kölcsön folyósítást követő 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás, az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetnie és a fennálló kölcsöntartozás kamatozóvá válik.

10 000 000 forint kölcsön esetében ez nagyságrendileg 2,1 millió Ft 120 napon belüli visszafizetését jelenti és közel 7,73%-on kamatozik tovább a kölcsöne.

Btw. az megvan, hogy 2019. harmadik negyedévének végéig csaknem 700 milliárd forinttal növekedett a háztartások hitelállománya, és szeptember végére meghaladta a 9720 milliárdot?