A magyar közmédia három ismertetőjegye: Hazudik, kormánypropagandát nyom az arcunkba és orosz álhírekkel riogat!

Nemzetközi konferencián tanácskoztak a Budapesti Goethe Intézetben a közmédiáról.

A magyar előadók, Bajomi-Lázár Péter és Rényi Pál Dániel tűpontos előadásai után a külföldi előadók és résztvevők leginkább azon hüledeztek, hogy ezt a színtű médiadiktatúrát nem valami az európai kultúrától idegen, távoli országban, hanem az Európai Unión belül, annak egyik teljesjogú tagországában sikerült kiépíteni. Ez nem Törökország, nem Oroszország és mégis médiadiktatúra van. Persze egy picit másmilyen, hiszen Orbán Viktor önkénye jóval szofisztikáltabb, mint mondjuk Putyin vagy Erdogan diktatúrája.

Itt az uniós források miatt nem lehet és ami Orbán szempontjából talán még fontosabb, hogy a hatalom megtartása érdekében egyelőre nem is szükséges vegzálni, illetve bebörtönözni újságírókat, hiszen ez a szintű média túlhatalom és a vadkeletinél cizelláltabb, de ugyanúgy antidemokratikus szabályozás által biztosított erőfölény éppen elegendő arra, hogy Orbán bebetonozza magát a hatalomba, illetve a Fidesz négyévente megszerezze a kétharmados - gyakorlatilag egypártrendszert biztosító - többséget a parlamentben. A magyar közmédiában szinte kizárólagosan megjelenő kormánypropaganda egyszerűen nem ellensúlyozható a kereskedelmi médiumok által, hiszen egyrészről azok túlnyomó többsége is már a mindent uralni akaró Fidesz kezében van, másrészről a kereskedelmi médiumok működését biztosító reklámokat leosztó „sales house”-ok szintén fidesznyikek, többek között az orbánista jegybankelnök Matolcsy fiának kezében összpontosulnak. A nemzetközi konferencián résztvevő nyugat-európai szakértők szinte nem hittek a szemüknek, amikor szembesültek a magyarországi viszonyokkal.

IMG_3259

Az egyik hazai hozzászóló, a CEU-alapító Teplán István egy európai közmédia létrehozását szorgalmazta, amely az Európai Unió minden állampolgárához eljuttatja a valós és bizonyítékokon alapuló híreket. S noha a felvetéssel többen egyetértettek, azonban - tudomásunk szerint - Brüsszel még nem igazán foglalkozott érdemben a kérdéssel, pedig ma már egyre egyértelműbb, hogy a magán kézben lévő Euronews - bár látható némi javuló tendencia - nem helyettesíthet egy Európai Közmédiát, illetve hírszolgáltatót.

Mindenesetre érezhetően egyre fontosabb a téma, ezt mutatja az is, hogy hétfőn Bécsben lesz egy újabb, a témával foglalkozó konferencia.

IMG_3239