Közpénztemető újragondolva: Orbán államosítja az utánpótlásképzést

Fociban, kézilabdában és kosárlabdában is.

Lehet, hogy már a „vezér” is elégedetlen volt az impotens sportakadémiák eddigi produkciójával (vagy csak még nagyobb befolyást akart a pénzek elosztását illetően). A kormány rendelete ugyanis most gyakorlatilag államosította az utánpótlásnevelő bázisokat. Ez azt jelenti, hogy mostantól az állam dönti el, mely akadémiák érdemlik meg, hogy finanszírozzák őket.

A TAO-pénzek évek óta ömlenek és tűnnek el az utánpótlásnevelésben úgy, hogy valódi előrelépésről, kiugró eredményekről egyáltalán nem beszélhetünk.

Most azt is meghatározták, hogy hány „államilag elismert sportakadémia” lehet sportáganként, (fociban 10, kézilabdában 6, kosárlabdában pedig 4). A szerencsésekkel négyéves szerződést kötnek, ők a központi költségvetésből kapják a pénzt.

A támogatásban részesülő akadémiákat rendszeresen beszámoltatják majd a szakmai minőségellenőrzést pedig az Emmi végzi. Csakhogy például Orbán kedvenc sportágában jelenleg 10-nél több akadémia üzemel, brutális (köz)pénzeket felemésztve, méghozzá úgy, hogy elvétve termelnek ki egy-egy valamirevaló fiatal játékost.

Persze a felcsúti akadémia biztosan nincs veszélyben, de vajon milyen szempontok alapján döntenek majd a további kiválasztottakról?