„Vissza fogunk térni, ha kell, akkor Anglia nélkül” - vajon meddig marad egyesült az Egyesült Királyság?

Az angolok szép lassan ráébrednek majd, hogy azok az érvek, melyeket a Brexit mellett használtak, kitűnő jogalapot adnak és jelentenek mind az északíreknek, mind a skótoknak, illetve a walesieknek a hatalmi, politikai egység megtöréséhez és a különböző országrészek végleges elszakadásához. Ezeknek az országoknak a miniszterelnökei ugyanis megrögzött EU-pártiak és eszük águkban sem volt kilépni az Európai Unióból, amelyre most Anglia kényszeríti őket.

A konfliktus legkruciálisabb pontja, hogy bár az angolok ki akarnak lépni az Európai Unióból, az írek, a skótok és a walesiek nem. A legnyugtalanítóbb azonban talán mindenki számára az, hogy az évszázados Észak-Ír-konfliktus mesterségesen lefojtott parázsára olajat jelent az ír határkérdés rendezetlensége és a szigetországban kialakult patthelyzet.

Rossz hír tehát az angoloknak és az unionisták számára, hogy egyre távolabb kerülhet az 1998-ban megkötött „Nagypénteki béke” és egyre közelebb kerülhet a szeparatisták nagypénteki feltámadása…

A brexit után kilátástalan helyzetbe kerülhet a megosztott Egyesült Királyság, legalábbis ezt mutatják a különböző országrészek vezető politikusainak nyilatkozatai. Mi magunk néhány héttel ezelőtt szem- és fültanbúi voltunk Strasbourgban, ahogy az Egyesült Királyság különböző országrészeinek EP-képviselői – a kacagó brexites angol képviselők szemébe nézve - meglehetősen indulatos ígéretet tettek arra, hogy a kényszerű szünet után visszatérnek, s ha kell, akkor az állampolgáraival felelőtlenül viselkedő Anglia nélkül.

De, hogy ne maradjanak kérdéseink, nézzük csak, hogy a közelmúltban milyen nyilatkozatot tettek a különböző országrészek vezetői!

A walesi Munkáspárt és a walesi munkáspárti kormány döntése egyértelmű: a brit Munkáspárt felkínálja majd az EU-ban maradás lehetőségét, és a walesi kormány emellett fog kampányolni

- mondta nyár végén Wales munkáspárti miniszterelnöke, Mark Drakeford.

Az EU tárt karokkal várná Skóciát, és nem hiszem, hogy a folyamat nagyon hosszú időt venne igénybe

- nyilatkozta októberben Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője.

Nos, most nagyon úgy tűnik, hogy nem kell ide IRA, meg Sinn Féin az írek elszakadásához, elegendő egyetlen Boris Johnson is.

Egy magyar ember számára különös déjà vu, amikor megidézzük a történelemórákon tanult Bécstől való függetlenségéért harcoló Nagy-Magyarország és a különböző nemzetiségek, illetve népek párhuzamos függetlenségi harcát Budapesttel szemben. Mi már jól tudjuk, hogy akkor ki és miért győzött. Az angoloknak azonban feltehetően túl távolinak tűnhet a magyarok történelmi, s egyben az eddig elkövetettek közül talán  legnagyobb hibája, aminek a végét csak úgy hívjuk, Trianon.