„Orbán Gáspárnak éppen olyan frusztrációkkal terhes lehet a kapcsolata az apjával, mint Orbán Viktornak volt a sajátjával”

Az Orbánt és családját nagyon jól ismerő Iványi Gábor a karácsonyi HVG-nek adott interjút, nem fogta vissza magát. Az egyházvezető-lelkész szerint Orbán politikai célokra akarta használni a fiát, végül azonban inkább katonának adta.

A nyolcvanas évek végén ismerkedtünk, amikor Szolnokon laktak; én véletlenül épp abban a házban jártam, becsengettem, és megkérdeztem, segíthetek-e valamiben. Akkor beszéltük meg a feleségével, hogy megkeresztelem Ráhelt, de amire ez megtörtént, már megszületett Gáspár is, így mindkettőjüket én kereszteltem. Aztán a kilencvenes évek végén az édesanyjuk megkért, hogy húzzam ki a gyerekek nevét az egyház lajstromából.

- mesélt Iványi arról, hogyan ismerkedett meg az Orbán családdal, majd a rendkívül különös apa-fia "kapcsolatra" is kitért:

Ez először valószínűleg lázadás volt Orbán Gáspár részéről. Neki éppen olyan frusztrációkkal terhes lehet a kapcsolata az apjával, mint Orbán Viktornak volt a sajátjával. De amikor olyan támogatásokat kaptak, amilyeneket más, hasonló kis közösségek nem, észbe kellett volna kapnia, és éppúgy megtagadnia édesapja segítségét, mint Szent Ferencnek az apja vagyonát. De nem tette, és ezzel maga is eszközzé vált. (…) Orbán valószínűleg eljátszott a gondolattal, hogy a fia mozgalmából is lehetne politikai tőkét kovácsolni, de aztán visszavonulót fújt - ott van neki a Hit Gyülekezete - a „renitens” gyereket pedig katonának adta.

orban_fia

gáspár_1

Lehet, hogy Orbán „csak dohos mogyoró, Hitler pedig egy nagy rothadt alma” - fogalmazott a lelkész, majd a miniszterelnökkel kapcsolatban megjegyezte:

az ő parancsára kerültek ki a Soros-plakátok, amik a náci Németország a nevető zsidójáról vették a mintát. (…) Mit mondjak arra, aki így használja a náci módszereket?

A beszélgetés során - többek között - a kiégett despota által kézivezérelt pusztító, mértéktelen lopásról, az egyre több létminimum alatt élő magyar emberről is beszélt.

d__tt20121221013-1140x641

Kiemelt kép: Iványi Gábor (MTI/Kovács Attila)