Szorul a hurok: Elvenné az ügyészség a fideszes képviselő 850 milliós vagyonát

Nyolc és fél évre fegyházba is küldené Simonka Györgyöt.

Nem csupán börtönbüntetés fenyegeti Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és családtagjait, de az anyagi csődtől is tartania kell a korrupció miatt vád alá helyezett politikusnak és környezetének – tudta meg a 24.hu.

A lap által megismert vádiratban foglaltak szerint az ügyészség 850 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást Simonkára amellett, hogy nyolc és fél évre fegyházba is küldené a kormánypárti politikust.

A 24.hu emlékeztet, hogy Simonka megvádolt rokonai sem tarthatnák meg a vagyonukat. A képviselő felesége, Simonkáné Gábor Mariann és unokahúga, Tóth Renáta – akiknek ötöd, illetve hatodrendű vádlottként költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelniük – szintén nagyot bukhatnak: mindkettejüknél további 11 millió forintos vagyonelkobzást indítványozott az ügyészség az eddig lefoglalt vagyontárgyakon kívül. Tóth Renátától korábban 32 millió forintot foglaltak le a nyomozók.

Simonka György és 32 társa januárban kezdődő büntetőperében nem mellékesen két másik fideszes parlamenti képviselő hozzátartozói is vádlottak.

Érdekesség, hogy a fideszes politikus 2018-as vagyonnyilatkozata amúgy rendkívül szerény, olyan, mint a fideszes politikusoké általában. E szerint Simonka mindössze egy hathektáros pusztaottlakai szántó haszonbérlője, egy 2551 négyzetméteres medgyesegyházi kivett udvar tulajdonosa, van 500 ezer forint készpénze, pénzintézeti számláján pedig összesen 5660 forint. 11,1 százalékos tulajdonosa a felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek, és kapott tavaly 457 ezer forint mezőgazdasági támogatást. Ezzel szemben van 85 millió 877 ezer forint készfizető kezesség miatti tartozása.