Harry Potter és a Pókember helyett katonadalokkal szólítaná meg a fiatalokat a magyar tudomány kormányzati főembere

Maróth Miklós szerint itt kell keresni a gondok forrását. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetője a kormánypárti flufferportálnak, a Prosti Srácoknak adott elemi erejű interjút.

A beszélgetés színvonalát tökéletesen mutatja az alábbi néhány részlet:

egy állig felfegyverzett embert beengedünk a ketrecharcba egy védtelennel szemben küzdeni

- mondta Maróth arról a keresztény Európára leselkedő veszélyről, ami mögött természetesen a muszlimokat kell sejteni. A magyar tudomány kormányzati főembere itt még nem állt meg. Továbbfűzve az elképesztő gondolatmenetét, eljutott odáig is, hogy

a kereszténnyel ellentétben más kultúrák nem ismerik azt a fajta kötelességteljesítést, ami lehetővé teszi, hogy a tanárok megtartsák az óráikat, a diákok megtanulják a leckét, vagy megmossuk a kezünket étkezés előtt…De ha ezt kivetítjük az európai kultúrára, akkor gondoljunk bele abba, hogy a gyárakba való pontos munkavégzés is kétségessé válik majd.

Hogy mennyire jó kezekbe került a magyar tudományos élet, és mekkora esélye van megszólítania az Orbán-kormánynak a fiatalokat, tökéletesen prezentálja Maróth alábbi okfejtése:

Mi gyerekkorunkban a hetvenhét magyar népmesét olvastuk, ami erkölcsi kiállást sugall. De a Harry Potterből mit tanul? Vagy gyerekkorunkban, amikor a nagyapánk katonadalokat énekelt, mert harcolt az első világháborúban, akkor belénk ivódott a honvédelem gondolata, nem is volt szükség arra, hogy “hazafias nevelést” kapjunk az iskolában. Tudtuk, hogy a nagypapa a hazát védte a fronton és a hazájáért megsebesült. A hazafias nevelés: helytállás. Csupa olyan olvasmányunk volt, amelyben benne van a magyar történelem. Tudni kell, hogy a Gárdonyi regények nyelvezete a legegyszerűbb, emellett a kisgyerek magába szívja az Egri Csillagokból a haza védelmének példáját a törökökkel szemben, a kereszténység védelmét az iszlámmal szemben. A Pókemberből nem fogja ezt megtanulni. Ha elolvassa az Egri Csillagokat, akkor nem kell magyarázni, miért beszél Orbán Viktor arról, hogy meg kell őriznünk a keresztény identitásunkat, országunkat.

Tolja etalonként a fiatalok elé Maróth az Európa szerte elrettentő példaként emlegetett, álkeresztény, kiégett despotát és annak munkásságát, természetesen a keresztény értékek, és a katonadalok mellett. Nekünk pedig ezen a ponton nincs is több kérdésünk.

Két dolgot azért még megjegyeznénk, először is: el kéne jutnunk legalább oda, hogy legyen tanár, meg kréta az iskolákban, mert 2019-ig, itt Európa közepén, közel 10 év fideszes kormányzást követően még nem sikerült, sőt a helyzet egyre rosszabb…

Másrészt a jelek szerint komoly kihívója akadt Kövér Lászlónak, már ami az elborult eszmefuttatásokat illeti.