Beismerő vallomás: Benjamin Netanjahu nem mer korrupciós eljárás elé állni a mentelmi joga nélkül!

Nem véletlenül... Orbán Viktor nagy cimborája a jobboldali Likud párt elnöke és az izraeli kormány jelenlegi miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu vagy becenevén Bibi nem merte kérni mentelmi jogának elbírálását a knesszet mentelmi bizottságától. Az ilyenre szokták mondani, hogy "felér egy beismerő vallomással".

A hatalommal való visszaéléssel, csalással és korrupcióval megvádolt izraeli politikus természetesen arra a demagóg és populista ürügyre hivatkozott, hogy megvádolása tulajdonképpen csak a baloldali ellenlábasainak kicsinyes bosszúja, akik azért indítottak ellene koncepciós eljárást, mert nem azonos politikai oldalon állnak. Már hallom is a fülemben Orbán Viktort, ahogyan hasonló populista maszlaggal próbálja majd néhány év múlva elkerülni saját maga, illetve bűntársai felelősségre vonását.

Érdekes egybeesésé, hogy Orbán Viktor körül ugyanannak, a chábádnak nevezett „lubovicsi szektának” az emberei állnak Köves Slomóék személyében, mint Benjamin Netanjahu körül Dávid Náchson rabbi. Ennek a körnek a társadalmi a zsidó társadalmon belül 1-2 % körül van, azonban a befolyásuk a populista kormányfőknél - mint például Putyin, Trump, Bibi vagy éppen Orbán - óriási, ugyanis rengeteg pénzt kapnak a regnáló korrupt hatalmak támogatásáért cserébe.

A mostani döntéssel Bibi újabb időhúzásba kezdett, ugyanis a patthelyzetbe került izraeli kormányfő ellen mindaddig nem kezdődhet meg a bírósági eljárás, amíg nem fosztja meg mentelmi jogától a az izraeli parlament mentelmi bizottsága.

Viszont Bibi kénytelen volt lemondani a miniszteri tárcáiról, ugyanis az izraeli törvények értelmében nem tölthet be miniszteri tisztséget, aki ellen vádat emelt az államügyész. Milyen érdekes, hogy miniszterelnök lehet. Ez hasonlít ahhoz az itthoni szabályozáshoz, hogy míg Orbán Viktornak nem, azonban egy szimpla államtitkárnak át kell esnie állambiztonsági átvilágításon. Vajon miért van ez így? 

No mindegy, ami késik, nem múlik...