Hány embernek kell még meghalnia a Váci úton, hogy végre üzemeljen a gyorshajtókat megfékező mérőkapu?

A XIII. kerületi önkormányzat ígérete szerint már tavaly el kellett volna készülnie.

Mégsem épült meg az illegális gyorsulási versenyek megfékezésére hivatott állandó sebességmérő kapu Budapest egyik legforgalmasabb kétszer három sávos útján, a XIII. kerületi Váci úton. Pedig tavaly nyáron a kerületi lap beszámolója alapján azt adta hírül a magyar sajtó, hogy a kapu 2019 végre kész lehet és működni fog. De nem működik, és akár további egy év csúszás is elképzelhető – derül ki a XIII. kerületi Önkormányzat kérdéseimre küldött írásos válaszaiból.

- írta egy XIII. kerületi Facebook-csoportban egy hozzászóló, aki az önkormányzattól kért tájékoztatást.

Bár a XIII. és IV. kerületi úton gyorshajtás következtében évente többen is meghalnak, és máshol, például az M3-as kivezető szakaszán, a Szerencs utcánál pár éve beépített kapu jól teljesít és korlátozza a száguldozást, a Váci úton valamiért mégsem sikerül megoldani ezt a rendkívül nagy feladatot, holott

Már három éve, 2017 óta próbálja elérni a XIII. kerület vezetése, hogy kétirányú sebességmérő kapu épüljön a Váci út 169. szám előtti útszakaszon, mert a gyorshajtók és a versengő autók nemcsak közlekedési szabályokat hágnak át, hanem súlyos, esetenként halálos baleseteket okoznak, ráadásul környékbeli lakótelepek, így Vizafogó és a Gyöngyösi úti lakótelep, valamint a XIII. kerületi Kertváros lakóinak nyugalmát is felbolydítják több éjszakán. Az angyalföldi képviselő-testület még 2019. május 30-i ülésén határozatban rögzítette, hogy még abban az évben 73,6 millió forintot ad a kerület költségvetéséből a kapu megépítéséhez a Fővárosi Önkormányzatnak. A támogatásról szóló megállapodást Tóth József polgármester két hónap múlva aláírta, a pénzt pedig 2019 szeptemberében átutalták.

Különös, ugyanis ennek ellenére azóta sem történt semmi. Még hány embernek kell meghalnia? És ki a felelőse a "csúszásnak"?

Frissítés:

Az önkormányzat sajtóosztálya cikkünkkel kapcsolatban megkereste portálunkat, levelükben azt írták, hogy

önkormányzatunk a beruházással kapcsolatban azt vállalta, hogy saját forrásból 73.596.500 forintot biztosít a Fővárosi Önkormányzat részére. Mint ahogy a cikkükben is szerepel, az ígért támogatást átutaltuk.

A beruházásért a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság felelős, így azért is, hogy a beruházás még nem készült el. A fent idézett mondat (A XIII. kerületi önkormányzat ígérete szerint már tavaly el kellett volna készülnie a mérőkapunak.) tehát tévesen sugallja azt az olvasóiknak, hogy Önkormányzatunk nem tartotta be ígéretét, és amiatt nem valósult meg 2019 végéig a sebesség-ellenőrző kapu létesítése a Váci úton.