Van egy "kis" gond az Orbán-kormány legújabb adókedvezményével

Az egybiteseknek tökéletesen megfelel majd az újabb családtámogatásként eladott, hangzatos látszatintézkedés, amivel ugyan tele lehet tolni a propagandacsatornákat, mindössze annyi vele a baj, hogy a tehetős családokat támogatja.

Orbán családpolitikája onnan indul ki, hogy az adóból biztosít kedvezményeket a gyermekek után. Ezeket a kedvezményeket pedig a befizetett adóból vonják le, vagyis ez a felállás már eddig is azoknak jelentett előnyt, akik a tehetősebbek közé tartoznak. A Portfolio azt vizsgálta meg, hogy most, amikor kiterjesztették az szja-mentességet a háromgyermekes anyákra is, kiknek kedvezhet a kormány legújabb támogatása.

Arra jutottak, hogy sokan nagyjából „sehogy” nem járnak majd az adókedvezménnyel.

Egyrészt, ha egy család havi bruttó jövedelme nem lépi át a havi háromszázezer forintot, akkor a kedvezmények ellenére sem fognak többet hazavinni. Amennyiben havonta mondjuk ez az összeg bruttó hétszázezer forint, a mentesség ötvenezer pluszt jelent egy család számára.

Ráadásul a gyermekek után már most jár adókedvezmény, három, illetve annál több esetén 33 ezer forint (gyermekenként). Ez azt jelenti, hogy az anyák szja-mentessége csak akkor válik valóban érzékelhetővé, amikor megszűnik az utánuk járó adókedvezmény, vagyis felnőttek lesznek.

Jól látható, ismét egy kevésbé átgondolt családtámogatási formával van dolgunk, ami bár segítséget nem igazán jelent majd, pláne azoknak, akiknek erre igazán szükségük lenne, arra tökéletesen megfelel, hogy közpénzekből sikerként tolják az arcunkba plakátokon, és a kamerákba böfögje a sok „kis Marsi Anikó” a hívek megnyugtatására.

Miközben Orbán könnyen megvezethető szavazóit zömében éppen a szegénységben, sőt a mélyszegénységben élők alkotják, vagyis az újabb intézkedéssel leginkább őket köpi szembe hazánk erős és büszke kormánya.