Matolcsy: Fenntarthatatlan a lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet

Egész hamar észrevette a jegybankelnök úr, hogy kudarc a magyar lakáspolitika.

Persze, jó fideszes szokás szerint úgy is kezdődhetett volna  Matolcsy György jegybankelnök írása a Növekedés.hu-n, hogy "Gyurcsány", de kivételesen nem ő lett az okozója a magyar lakáspolitika kudarcának.

Miért is ne vallhatnánk be, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jószándék végül fordítva sül el: siker helyett kudarcot szül? - indul a cikk.

Na, jó, azért nem kell sokat görgetni, hogy előkerüljön az "elmúltnyolcév" is: A 2000. február 1-én az első Orbán-kormány által indított Otthonteremtési Programnak köszönhetően 2004-re 44 ezer új építésű lakás jött létre, de a programot 2002 után megszüntette az új kormány, és az ismert drámai következményekkel járó devizahitelezéssel helyettesítette - állítja Matolcsy, hozzátéve, hogy azóta a lakásépítés nem képes sem mennyiségi, sem minőségi szempontból elérni az akkori szinteket.

Szóval, a problémák origója mégiscsak Gyurcsány, de 2002 azért tényleg régen volt már. És a jegybankelnök szerint "az új lakáspolitika azonban már indulásakor több sebből vérzett: nem volt felelős állami gazdája, nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája, féloldalas eszközöket alkalmazott, mert kizárólag a keresletet erősítette, a kínálatot nem, ezért eleve inflációt gerjesztett". 

Ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet, ahol a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jószándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett - írja Matolcsy, aki úgy véli, a kudarc egyértelmű.

A konklúzió egyébként még jobb: Ausztriát csak úgy lehet utolérni, ha mindenben, ami alapkészség (a lakáshoz való hozzáférés ilyen) legalább olyan jók vagyunk, mint ők, miközben néhány új területen innovatívabbak, gyorsabbak és rugalmasabbak leszünk.

Akkor oké.