Összefogás: Itt az újabb MSZP-Fidesz kooperáció

Ez az eset most nem maradt következmények nélkül.

Október 13-a után Törökbálinton érdekes helyzet állt elő, hiszen bár fideszes lett a polgármester, az ellenzéki pártok többségbe kerültek a testületben. Ebben a helyzetben tehát kompromisszumra volt szükség a város működtetése érdekében, sőt az ellenzék - dacára annak, hogy kormánypárti a városvezető - többségének köszönhetően a számukra fontos ügyeket is "áttolhatja".

Egészen addig, amíg egy képviselő ellenzéki oldalról át nem szavaz, vagyis nem támogatja a Fideszt. A mérleg nyelve ebben az esetben Szentmiklósi-Tóth Tamás volt, aki nemes egyszerűéggel már az első ülésen átült a kormánypárti (elméletben) vetélytársaihoz, és a fideszes polgármestert, Elek Sándort támogatta szavazataival, ezzel a 7-5-ös arányt 6-6-ra módosította, megszüntetve az ellenzéki előnyt.

Még tavaly decemberben a fideszesekkel együtt indítványozta például azt is, hogy Elek havi bruttó illetménye háromszorosát kapja meg jutalomként. Azt az ellenzéki beadványt pedig nem támogatta, ami arról szólt, hogy a város átláthatóbban működjön.

Tette mindezt úgy, hogy ő az MSZP helyi elnöke!

A jelek szerint már nem sokáig, hiszen Tóth Bertalan nemrég Facebookon jelentette be, hogy kezdeményezte Szentmiklósi kizárását a pártból.

A nyáron egyébként a helyi ellenzék egy másik tagja is lebukott, Kun Anna egy titkos kampányanyagot osztott meg a fideszes kampány irányítójával, majd később el is hagyta az ellenzéki együttműködést és Szentmiklósival karöltve külön indult a választáson.

A törökbálinti példa egyáltalán nem egyedi, korábban felmerült már többek között az is, hogy egy csapatban játszik Józsefváros akkori fideszes polgármestere a botrányba keveredett kispesti szocialistákkal, de arra is volt példa, hogy az MSZP-s Molnár Zsolt szavaival kampányolt a Fidesz, sőt a közelmúltban a kormánypárt az MSZP-vel közösen kívánt boldog karácsonyt. De az is mutatja, mennyire hiteles ellenzéki erővel van dolgunk, hogy kampány idején a fideszes monopolhelyzet dacára ennek az „ellenzéki” pártnak valahogy mindig jut plakáthely is…