A kórházszövetség elnöke szerint nagyobb gondok vannak az egészségügyben annál, mint amit Orbán mondott

Pedig 10 év után legalább eszébe jutott a Fidesz-KDNP kormánynak, hogy pusztulnak az intézmények.

„Az eredményes betegellátás szempontjából jelenleg sokkal fontosabb lenne a 8-10 évnél régebbi orvostechnikai eszközök cseréje, valamint a klimatizálás megoldása, hiszen a klimatizálás hiányának következtében kialakuló szövődmények kezelése, illetve a betegek és a munkatársak rossz komfortérzetével kapcsolatos problémák nagy terhet rónak az intézményekre” - mondta Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Növekedés.hu-nak arra a kérdésre, mit szól Orbán Viktor múlt heti bejelentéséhez a kórházi várók és kórtermek felújításáról. 

Emlékeztetőül: 

Orbán a múlt heti kormányinfón arról beszélt, hogy a legnagyobb probléma a szakdolgozók, nővérek elvándorlása, őket meg kell tartani, ezért 72 százalékos béremelés történik majd. Ezenkívül a kórházi várók, kórtermek és ehhez kapcsolódó szociális helyiségek felújítása a kormányfő szerint a második prioritás, ezért elrendelték, hogy minden „3 évnél régebben felújított kórházban minden várótermet és szociális helyiséget fel kell újítani.

Továbbá: 2020-ban egy kórház sem halmozhat fel adósságot – ehhez minden eszközt megadnak, de amúgy is a külföldi beruházók miatt vannak adósságok.

Ezzel kapcsolatban Ficzere azt mondta, hogy az adósság keletkezésének több oka van, a szakmák finanszírozása jelentős eltér egymástól, így a strukturális összetételtől nagyban függ az adott intézmény gazdasági teljesítménye.

Tovább rontja a helyzetet, hogy évek óta nem jelenik meg a finanszírozásban a működtetéssel kapcsolatos többletkiadások ellentételezése - fogalmazott.

Szerinte a kórházak adósságmentes működéséhez mindenképpen rendbe kell tenni a finanszírozás alapját képező a Homogén Betegség Csoport (HBCS) súlyszámokat és német pontokat, azért, hogy a betegellátás tényleges költségeit jelenítsék meg.

"Az évről-évre jelentkező egyre növekvő tartozásállomány egyértelműen jelzi, hogy forrásbevonásra van szükség. A tartozás összege 2019. november végi állapot szerint 70,8 milliárd, amellyel kapcsolatban megjegyezném, hogy a 2018. évi konszolidációt követően a 2018.12.31-i lejárt adósság 13,8 millió forint volt, tehát „csak” 57 milliárd forint adósság keletkezett 11 hónap alatt" - tett hozzá.