Választás 2022: Itt vannak az ellenzék kétlistás indulása melletti észérvek – videó!

Ez egy olyan téma, amelynél tényleg csak azután érdemes kommentelni, ha az ember meghallgatta az érveket.

A DK-s és az MSZP-s politikusok az önkormányzati választások után szinte azonnal el kezdtek érvelni amellett, hogy a 2022-ben megtartandó parlamenti választásokon egy miniszterelnökjelölt és egyetlen lista mellett kellene felsorakoznia a teljes ellenzéknek.

A felvetést azzal indokolták, hogy „egy az egy ellen” kell harcba szállni az Orbán-vezette Fidesz hatalma ellen. A felvetés teljesen jogos a baloldali pártok részéről, ha az egyéni jelöltekről van szó, ezzel szemben a pártlista tekintetében csak látszólag logikus a felvetésük. Ugyanis míg az egyéni körzetekben a pártok között megállapodás eredményeként a legesélyesebb jelöltnek kell elindulnia a Fidesz jelöltjével szemben, addig fontos lenne, hogy lista tekintetében legalább kettő közül lehessen választani, hiszen egy Momentumos fiatal orvostanhallgató nem szívesen szavaz egy olyan listára, amelyen számára elfogadhatatlan politikai dinoszauruszok szerepelnek, akik már a pártállamban is politikai szerepet vállaltak és persze egy megrögzött DK-s sem biztosan szavazna jó szívvel egy olyan listára, ahol jobbikosok is szerepelnek. Ami nem baj, hiszen a listán meg kell adni a választópolgároknak a választás lehetőségét.

Vona Gábor ezért érvel amellett, hogy kell egy baloldali lista, illetve egy olyan, amely a XXI. századi pártokat öleli fel. Vagy, ha egy másik nézőpontból érvelünk, akkor kell egy olyan lista, ahol olyan személyek szerepelnek, akik már voltak hatalmon és egy olyan lista, amelyen olyanok vannak rajta, akiknek még sosem adatott meg, hogy a saját elképzeléseik szerint kormányozhassák Magyarországot.

 

Választás 2022: Itt vannak a két lista melletti érvek Vona Gábor vlogjában, nézzék csak!