EP-vita: "Orbán fő programja a lopás"

Ez volt az egyik legjobb mondat, ami elhangzott tegnap a strasbourgi plenáris ülésen, ahol a magyar és lengyel jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárásról vitázott az Európai Parlament.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és európai parlamenti delegációvezetője is felszólalt az Európai Parlamentben szerdán és sok kérdőjelet nem hagyott a mondandójában.

Csak a Sargentini-jelentés elfogadása óta Orbán megszüntette a Tudományos Akadémia függetlenségét, rátámadt a bíróságokra, kivérezteti a független színházakat, tovább folytatja azt, hogy pártembereket nevez ki elvileg független intézmények élére és most már éppen azt hallani, hogy Budapesttől és az ellenzéki vezetésű önkormányzatoktól el szeretné venni az uniós támogatásokat. És közben persze tovább lop, lop és lop. Ez a fő programja

– mondta. De nem ő volt az egyetlen, aki keményen fogalmazott. Hidvéghi Balázs ultraközhelyeset balliberálisozása után Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője tett fel egy igen releváns kérdést, ami itthon is sűrűn hangzik el.

"Ki kell mondani világosan: Magyarországnak politikai vitája van a balliberális erőkkel. Ez a politikai vita Európa jövőjéről szól, a nemzetállamok szuverenitásáról, a bevándorlásról és a keresztény kultúra védelméről" - olvasta fel szokásos lózungját a fideszes EP-képviselő, mire Cseh a következőt mondta:

"Ha Orbán Viktor és a Fidesz szerint minden annyira rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenkeznek annyira az ellen, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket? Ön szerint ez nem ér fel egy beismerő vallomással?"

Erre a válasz mondjuk mintegy 10 éve egyértelmű: Soros vagy Gyurcsány!