Bár Deutsch Tamás szerint "Magyarországon működnek a jogállami normák", az EP óriási többsége nem erre szavazott

Folytatódik a hetes cikkely szerinti eljárás Magyarország. Ennyi - ahogy Deutsch Tamás szokta mondani.

Az Európai Parlament hatalmas többséggel, 446 igen és 178 nem szavazat ellenében a módosítóval együtt elfogadta az állásfoglalás a Magyarország és Lengyelország ellen a hetes cikk alapján indított eljárás ügyében. Ez azt jelenti, hogy a képviselők kimondták: a helyzet Magyarországon és Lengyelországban is romlott, valamint felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket a hetes cikk ügyében. A plenáris szavazáson összesen 665 képviselő vett részt, 41-en tartózkodtak - írja a hvg.hu.

A lap azt írja, hogy nagy többséggel elfogadták a módosítót is, ami az uniós pénzek felhasználását a jogállam tiszteletben tartásához kötné. A határozatot az Európai Néppárt képviselői is támogatták.

A HVG szerint az ötpárti állásfoglalás nemcsak csalódottságának ad hangot, hogy eddig nem sok minden történt a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben indított hetes cikkely eljárással (amelyet azért indítottak, mert megállapították, hogy Magyarországban sérülnek a jogállamiság és az Európai Unió alapértékei), de sürgeti is a horvát soros EU-elnökséget, hogy ne hagyják veszni az ügyet. A képviselők arra kérik a horvátokat, hogy rendszeresen szervezzenek meghallgatásokat az ügyben, az EU Tanácsát pedig arra, hogy készítsen konkrét ajánlásokat az országoknak, sőt adjon meg határidőket is, amíg ezeket végre kell hajtani.

A szintén elfogadott módosító indítvány azt is javasolja, hogy a jövőben az uniós pénzek felhasználását kössék a jogállam tiszteletben tartásához.

Hidvéghi Balázsék már előre igyekeztek megmagyarázni, hogy mindez miért történik, Soros György emlegetése mellett Deutsch Tamás kijelentette, hogy

Magyarországon nincs bajban a jogállam, a jogállami normák kielégítően működnek.

A jelek szerint az EP többsége ezt nem így gondolja, és bár a források megvonása után Orbánék se tudnak majd annyit lopni, mint eddig, a magyar lakosság sem fog jól járni.