Könnyen lehet, hogy Orbánnak nemzetközi bíróság előtt kell majd felelnie tetteiért

Orbán a mindenható, aki magyar állampolgárok kárára egy személyben felülbírálja a független bíróságok ítéleteit, az általa büntetett - a jogosan megítélt kártérítés ki nem fizetése ugyanis egyfajta büntetés - célcsoportot pedig „etnikailag meghatározó népcsoport tagjainak” nevezi. Nos, ez szinte bárhol a világon gyűlöletbűncselekménynek minősülne, amelyért általában nemzetközi eljárás elé kerülhetnek a magukat érinthetetlennek képzelő rasszista zsarnokok. Emlékeztető: Orbán után is lesz még világ, nem is akármilyen.

A bukása után könnyen lehet, hogy egy nemzetközi bíróság előtt kell majd felelnie a tetteiért a jelenleg Magyarország uralkodócsaládjának fejeként, magát kiskirálynak képzelő Orbán Viktornak. Orbán azon kijelentése ugyanis, amely azóta az államgépezet döntéseiben is érvényesülni látszik, miszerint -

Tegnap konzultáltam a miniszter asszonnyal, hogy egy fillért se fizessünk!

- felér egy beismerő vallomással, amelyben a magyar despota elismeri, hogy ő adott utasítást - jogerős bírósági ítéletek ellenére - magyar állampolgárok jogfosztására.

Az Orbán Viktor által az Orbáninfón előadottak a jogerősen megítélt kártérítésekkel kapcsolatosan Európában példa nélkülinek számítanak. Ez ugyanis tulajdonképpen annak a beismerése, hogy Magyarország kormányfője azt gondolja, hogy teljhatalma van és ő, pontosabban az ő véleménye a magyar bíróságok ítéleteit is felülírja. Nos, ilyen egy jogállamban nem fordulhat elő. Ráadásul az Orbánék által most előhúzott politikai kártya az a fajta büntetőpopulizmus, amely konkrétan társadalmi csoportokat bélyegez meg etnikai alapon. Ez pedig az alábbi, szintén az Orbáninfón elmondott demagóg parasztvakításból derül ki egyértelműen:

Szóval, én nem vagyok gyöngyöspatai, de hát azért, ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai (sic!) egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül, miközben én meg itt keccsölök egész nap. Miközben ezért a pénzért én nem tudom hány órát, hány napot, vagy évet kell dolgozzak. Hát, hogy van ez? És azt gondolom, hogy ezeknek az embereknek igazuk van. Az egész ügy nincsen jól.

Ma reggel a Kossuth Rádióban pedig már egyértelműen kijelentette a gyöngyöspatai kártérítéssel kapcsolatban, hogy

mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk.

Ilyet egy miniszterelnök jogállamban nem tehet meg, nevezetesen, hogy bírósági ítéleteket felülbíráljon. 

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az Orbán utáni világnak lesz dolga a jelenlegi törvénytelenség feltárásában és elbírálásában és itt most nem csupán a nyilvánvaló családi korrupcióról van szó, hanem Orbán ezen tetteit is meg kell majd vizsgálni, hiszen az ehhez hasonló cselekmények egy nemzetközi ítélőszék előtt nagy valószínűséggel megállnak majd büntetőjogi tényállásként.