Méltatlan: Bessenyei Ferenc negyedik felesége pitiáner politikai akcióra használta férje nevét és emlékét – videó!

A kettészakadt országon sajnálkozott, majd olyan alattomos dolgot tett, amihez csak keveseknek van gyomra. De ne legyünk igazságtalanok, hiszen az is igaz, nem ő az első, aki abból él, hogy valakinek a felesége, pontosabban özvegye. A fideszes lakájmédia - hogy, hogy nem - éppen ott volt az özvegy által botrányossá züllesztett díjátadón…

Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a XX. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jó ideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez.

 

- mondta B. Élthes Eszter

Senki se szégyenkezzen, hogy nem ismeri a nevét, ugyanis a Hódmezővásárhelyen született színész negyedik felesége az előző három feleségével ellentétben a nagyközönség számára ismeretlen ember.

Bessenyei első felesége Szederkényi Ada színésznő volt, akitől 1946-ban ikerlányai születtek. Miután elváltak a mindig szerelmes színész 1961-ben Váradi Hédit vette feleségül, akivel szintén szakítottak. Majd az akkor még színészként, később bemondóként ismertté vált Lugossy Zsuzsával, között házasságot, tőle született harmadik, egyben utolsó gyermeke, Bessenyei Juli. Ezután 1980-ban vette el negyedik feleségét B. Élthes Esztert, aki most nem túl elegánsan, sőt inkább meglepően alattomosan, előre nem egyeztetett módon- jól megszervezett kormánypárti akcióként - a díjkiosztó gálaest színpadán használta politikai árokásásra férje emlékét.

Élthes Eszterrel beszéde után megbeszéltem, mi okozta az ő felháborodását: az, hogy a közgyűlés a város díjának odaítélésénél nem pontosan az ő javaslatait követte. Egyrészt egy általa korábban háromszor is megvétózott, de a városban politikától függetlenül mindenki által nagyrabecsült személy most díjazott lehetett, másrészt, hogy az általa javasolt országosan ismert színészt a közgyűlésünk (a fideszes tagokkal közösen) politikailag túl megosztónak találta ahhoz, hogy szakmai érdemei ellenére általánosan elfogadott díjazott lehessen. (Hogy ez sem politikai döntés volt, azt mutatja egy másik felmerült, ezúttal ellenzékiségéről ismert művész elutasítása ugyanebből az okból, ismét közösen.) (…)

A valóban és szándékosan botrányos felszólalás nem számomra, hanem Vásárhely egész lakosságának volt megalázó, különösen a díjazottaknak, akik megérdemelten kapták az elismerést (…)

Érdekes jelek utaltak arra, hogy nem spontán, hanem nagyon is megszervezett és nagyon is politikai támadásról van szó, mégpedig nem az özvegy részéről: a meghívott fideszes vendégek széksorai üresen maradtak, és eljött az estről beszámolni az M1 országos televízió, akik a műsor előtt (és nem mondjuk a szünetben) már riportokat is készítettek velem és a díjazottakkal, és akik a botrányos beszéd rögzítése után távoztak is. A sajtó reakciója is villámgyors volt, gyanús, hogy előre megírt szövegek jelentek meg a helyi Lázár-médiában.

- fejtette ki Facebook-oldalán Márki-Zay Péter.

Értesüléseink szerint B. Élthes Eszter a vele közeli kapcsolatban lévő - a napjainkban orbánista nyallerként funkcionáló - Balázs Pétert szerette volna kitüntetni.

Ebben a történetben tehát nem a díj, hanem valaki egészen más az, aki méltatlanná vált Bessenyei Ferenc nevéhez…

Körülbelül a 12. perctől kezdődik az alantas akció. De ne ítélkezzünk: nézzék meg és döntsék el Önök, hogy mennyire nagyvonalú és elegáns vagy mennyiire aljas és kisstílű tett egy ilyen beszédet - előre megszervezett politikai attrakcióként - elmondani egy ünnepségen!

 

 

(Főkép: Lokál)