Az amúgy megvan, hogy a Fidesz szavazta meg a rabok kártérítésének lehetőségét?

Egyedül a Jobbik nem szavazta meg 2016-ban Trócsányi László javaslatát. Orbán nem nyomott gombot.

Az elmúlt héten szinte minden nap kiállt egy fideszes politikus a sajtó elé, hogy elmondja, hogy a börtönbiznisz balliberális üzlet, amit ráadásul Soros támogat. Vasárnap éppen Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára fejtegette a Kossuth Rádióban, hogy a "balliberális körök és a Soros-szervezetek ügyvédei" már tízmilliárd forintot pereltek ki az államtól az "állítólagos sanyarú börtönkörülményekre hivatkozva".

Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnap büszkén tudatta, hogy a kormány felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését, mert az a cél, hogy "megállítsák a börtönbizniszt, amely mára több milliárdos pénzügyi iparággá vált". 

Hasznos gondolat, ugyanakkor van némi apróbetűs rész, amit a kormánypárti politikusok már elfelejtettek. Vagy csak nem szeretnének rá emlékezni:

2016 őszén a kormánypártok szavazták meg a rabok kártérítésére lehetőséget adó törvényjavaslatot, amelyet a jelenleg fideszes EP-képviselőként ténykedő, egykori igazságügyi miniszter, Trócsányi László terjesztett elő. 

Egyedül a Jobbik nem támogatta a törvényjavaslatot, sőt, már akkor is felhívták a figyelmet arra, hogy a törvény lehetőséget fog nyújtani a raboknak és támogatóiknak a joggal való visszaélésre.

"Orbán Viktor újabb köpönyegforgatása, hogy a rabok bizniszének legnagyobb támogatójából annak ellenzőjévé változott hiteltelen. A Fidesz 2016 őszén a rabok kártérítésének ügyében is elárulta az embereket, és most is csak megrogyott politikai népszerűségének kozmetikázása miatt fontos neki ez a téma, miközben álságosan elhallgatja, hogy a börtönbiznisz valójában miatta létezik" - írja a Jobbik közleményében. 

És még egy kis adalék: a parlamenti jegyzőkönyv szerint a parlamenti szavazáskor Orbán Viktor is jelen volt, ám ő nem nyomott gombot. Csak, nem tudott valamit előre?