Bécsben színházjegy jár a környezetkímélőknek

A nap kérdése: Utolérjük-e egyszer Ausztriát?

Új mobilalkalmazást mutatott be a bécsi önkormányzat hétfőn, amely felismeri és "kulturális zsetonra" váltja a közlekedési módokat. Vagyis minden megtett 20 kilométernyi út szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása "kulturális zsetonra" jogosítja fel a járművét otthon hagyó autóst.

A zsetonokat a programhoz csatlakozó négy kulturális intézménybe - egy-egy múzeumba, kiállítóterembe, koncertterembe és színházba - szóló jegyre lehet beváltani.

Christina Hubin programvezető szerint ha valaki átlag 15 napon keresztül a tömegközlekedést használja munkába járáshoz, hozzájuthat egy ingyen belépőjegyhez.

"Kulturális élménnyel szeretnénk jutalmazni a CO2-kibocsátás csökkentését" - mondta a sajtótájékoztatón Peter Hanke, a városi közgyűlés digitális területtel foglalkozó képviselője.

A féléves tesztidőszak február 26-án kezdődik mintegy ezer felhasználóval. Ha eredményesnek bizonyul, őszre mindenkire kiterjesztik.

Szintén új információ, hogy Bécskét új támogatási formával is erősíti az energiahatékony városi mobilitást. 2020 februárjától támogatja a cégeket, amik villamos motorral felszerelt teherkerékpárokat vesznek, és új, megosztáson alapuló közlekedési formákat szeretnének kidolgozni a lakossággal együtt.

Ennek megfelelően a 40 kg teherbírású e-teherbiciklik vásárlását 2000 euróval, míg a 100 kg vagy annál nagyobb teherbírású járműveket 4000 euróval támogatják 2021 végéig.

Nem mellékesen Bécsben már több az éves metró-, busz- és villamosbérlet, mint a bejegyzett gépkocsik száma. A közlekedés olcsóbb, mint Budapesten. Bár 2030-ra elvileg utolérjük őket. (Haha - a szerk.)