Mentődolgozók: Elég volt! - A kormányzati arroganciára csak a tömeg lehet a válasz

Mentődolgozók: Elég volt! - A kormányzati arroganciára csak a tömeg lehet a válasz
Fotó: zsurpubi.hu

Ma délután 14 órára hirdette meg demonstrációját a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a Markó utcai Mentőpalota elé. A szervezők a csak papíron létező béremelés, az élhetetlen munkakörülmények, a munkaruha hiánya, a veszélyességi pótlék elmaradása és a vezetők cinizmusa ellen is demonstráltak.

A rendezvényen fájóan kevesen tüntettek. A megjelent kb. 200 ember egyharmada ráadásul sajtómunkás volt. Az alacsony létszám azonban nem az érdektelenségnek köszönhető, hanem annak, hogy a felettesek megfélemlítették a dolgozókat. Ráadásul a kormányzati sajtóban mézesmadzagként húzogatott 67,5%-os béremeléssel a közvéleményt is megtévesztik, ugyanis ez csak bűvészkedés a számokkal és százalékokkal, hisz a mentők fizetése így sem éri el a mindenkori bérminimumot. Egy 29 éve állományban lévő mentőápoló jelenleg 111 000 Ft körül visz haza, ráadásul a bíróság közelmúltbéli ítélete szerint még veszélyességi pótlék sem jár a mentőknek, mert nem bizonyítható, hogy veszélynek vannak kitéve.

A rendezvényen felszólalók egyöntetűen követelték az emberhez méltó fizetéseket, azt, hogy ne kelljen másod- és harmadállásokban dolgozniuk azért, hogy tisztességesen el tudják tartani a családjukat. A MOMSZ megyei szervezeteihez csatlakozott az Autonóm Területi Szakszervezet, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Tiszta Egészségügyért Szakszervezet és a Kéményseprők Országos Szakszervezete is.

A mentőkkel szolidaritást vállaló szervezetek egyöntetűen társadalmi összefogást sürgettek, mert véleményük szerint sok ágazatban nagy a baj, s a kormányzati arroganciára csak a tömegek kiállása lehet a méltó válasz.

Bár a rendezvény szervezői hangsúlyozták, hogy a demonstráció politikamentes, a tüntetők között feltűnt Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Hegedűs Lorántné és Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselői, Vágó Gábor volt LMP-s képviselő, sőt, még Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke is.

A mentődolgozók azt mondták: Elég volt! Vajon mit lép a kormány?

Fiderman Tamás, a MOMSZ Komárom-Esztergom megyei vezetője
Fiderman Tamás, a MOMSZ Komárom megyei vezetője
Szolidáris kéményseprők
Szolidáris kéményseprők
Horváth János, MOMSZ, Somogy megye
Horváth János, MOMSZ, Somogy megye

Elég volt!
Veletek a mentőkért!
Köszönöm, hogy megmentettek!
Köszönöm, hogy megmentettek! 

Szemléltető eszköz
Életet ment!
Rig
Rig Lajos (Jobbik) és Vámos Csaba (KOSZ)
d
Illés István, a MOMSZ alelnöke
v
Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet vezetője

d
Ennyi!