Áder elvesztette a versenyt - így fest kisgatyában

Áder elvesztette a versenyt - így fest kisgatyában
Fotó: zsurpubi.hu

Miközben egy fél ország figyeli izgatottan, hogy Áder János köztársasági elnök aláírja-e a köznevelési törvény módosítását, amely szerint a beilleszkedési, magatartási, tanulási (BTM) zavarokkal küzdő gyerekek a jövőben nem kaphatnak mentességet különböző tananyagok, tananyagrészek megtanulása, illetve az osztályzás alól, az államfő nyugalma rendíthetetlen. Előbb egy tutajversenyen indult el gatyában, majd a kormányrádiónak nyilatkozott arról, hogy nem dől össze a világ attól, hogy hasonszőrű kollégája, Donald Trump amerikai elnök kilép a klímaegyezményből.


Minden megy tehát a maga útján Abszurdisztánban: kérésre az államfő fellép, amikor Orbán Viktor nem ér rá. A hátérben szorgoskodó spindoktorok pedig még arra is vigyáznak, hogy a tutajversenyen az államfő járműve nehogy legyőzze a kormányfő egykori gimnáziumának
készségét.

Áder szerint erkölcsileg elfogadhatatlan

Csak azért, hogy értsük is: erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte az Egyesült Államok kilépését a párizsi klímaegyezményből június első keddjén a köztársasági elnök a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak tartott előadásában. Áder János ezt követően részt vett az intézmény előtt található, felújított Csónakázó-tó avatási ünnepségén, ahol a tutajversenyen maga is csatlakozott az egyik csapathoz.
Nem nyert.
Nem csoda, hiszen egy rivális hajón olyan kihívók lapátoltak, mint Cser-Palkovics András, a város polgármestere és Fa Nándor világkerülő hajózó. A versenyt végül a helyi Teleki Blanka gimnázium csapata nyerte.

President Bajusz szerint nem dől össze a világ

Ha van üzenet e történetben, akkor ez az: ide járt ugyanis Orbán Viktor és Simicska Lajos is.
President Bajusz – ahogy a veszett lapátolást figyelők közül páran említették – roppant elégedett volt. Még mosolygott is, bár ez a mosoly már nem látszódott, amikor az államfő péntek reggel,  Orbán Viktor szokásos szózatainak időpontjában, a Kossuth Rádió reggeli műsorában lépett fel. Izgalmasan indult a beszélgetés, de úgy fejeződött be, mint a galápagosi teknősök élete – kétszáz év dögunalom. Hiába várta mindenki izgatottan, hogy Áder János szól a köznevelési törvény Taigetosz-törvénynek címkézett módosításáról, esetleg a civilek ellen indított kormányzati attakról, vagy a CEU-ról ejt pár szót, a meglepetés elmaradt. Cserébe viszont rögtön kozmikus perspektívába helyezte magát, s kijelentette: nincs itt a világvége azzal, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette országa kilépését a párizsi klímaegyezményből. A politikus több javaslatot is tett a klímaváltozás ellen. Ilyen például a fosszilis energiahordozók fokozatos kivezetése az energiarendszerből, amelyben az első lépcső a leállás a szénről - és átállás például a gázra -, majd a szél-, a nap- és a geotermikus energia használata. Gyakorlatilag szóról szóra
előadta azt, amit pár nappal korábban a fehérvári tópartis diákoknak.
Megnyugodhatunk hát mi is. Nem a gatya teszi az embert...