Keep calm and fight terrorism – Nagy-Britannia és a terrorizmus

Nagy-Britanniában a 2000-es évek előtt elsősorban az északír konfliktus kapcsán követtek el terrorcselekményeket. Ezek általában robbantások voltak, a legtöbb áldozatot követelő merénylet a Lockerbie néven elhíresült repülőgéprobbantás volt, melyben 243 utas – köztük négy magyar állampolgár - és a 16 fős személyzet, valamint a földön további 11 személy lelte halálát. 2011-ben, a líbiai polgárháború során egy magasrangú kormánytisztviselő vallomása zárta le az ügyet végérvényesen, akinek nyilatkozata szerint a korábbi líbiai elnök, Muammar Ghaddafi személyesen rendelte el a repülőgép felrobbantását.

Terrortámadások célpontjai
Terrortámadások célpontjai

Míg a XX. században elsősorban a katolikus-protestáns ellentétek motiválták a legtöbb terrorcselekményt, addig az új évezred elején egyre inkább előtérbe kerültek az arab államok és Izrael konfliktusa, később pedig a szélsőséges iszlamista fundamentalisták.

Nagy-Britanniában a terrorizmus miatt betiltott szervezetek listája meglehetősen hosszú, közöttük számos, a Közel-Keleten tevékenykedő csoport is megtalálható. Többek között a közel-keleti konfliktusban Bashar al-Assad szíriai elnök oldalán harcoló Hezbollah is, mely Irán támogatását élvezi.

A kép azonban korántsem fekete-fehér. A helyzetet árnyalja, hogy Nagy-Britannia 2001 óta aktívan vesz részt katonai hadműveletekben, és a híresztelések szerint az USA-val együttműködve a brit titkosszolgálatok is közreműködtek a jelenlegi terrorszervezetek megerősödésében. Az ország közel-keleti gyarmatait csak a hetvenes években adta fel, továbbra is erős befolyást gyakorolva a helyi gazdaságra és diplomáciára. A legújabb közel-keleti konfliktusban érintett ország, Katar például 1971-ben szabadult csak fel a brit protektorátus alól.

Az egyre hevesebben kritizált korábbi brit külpolitikai és titkosszolgálati irány visszaütni látszik. Az MI5 egy korábbi jelentése szerint a radikális elkövetők elsősorban brit állampolgárok, akik vallási tekintetben újoncnak számítanak, a tanokat pedig csupán felszínesen ismerik. A jelentés állítása szerint az elkövetők sokkal kevésbé reprezentálják a muszlim világot, mint a saját pszichoszociális hátterüket. A legutóbbi elkövetőkkel kapcsolatban ráadásul az is kiderült, hogy maga a helyi muszlim közösség is többször felhívta a rendőrség figyelmét a veszélyre – sajnos hiába.

A brit szolgálatok a szigetország területén a nemzetközi terrorfenyegetettség legmagasabb, kritikus szintjének kihirdetését rendelték el – ugyanakkor ez a szint Észak-Írországban a helyi viszonyok miatt már eleve a negyedik, súlyos besorolású. Utoljára 2007. június 30-án volt ennyire magas a terrorfokozat. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a védelmi erőket 5000 fegyveressel erősítik meg.

A Nagy-Britanniában elkövetett legutóbbi három merényletért az önmagát Iszlám Államnak nevező terroristacsoport vállalta a felelősséget. Mindez valószínűleg összefügg a ténnyel, hogy a szervezet területei mind az iraki Moszul, mind a szíriai Rakka környékén fokozatosan csökkennek. A közel-keleti hadműveletekben az USA által vezetett koalícióban Nagy-Britannia mellett jelenleg Ausztrália, Dánia, Franciaország, Hollandia, Irak, Jordánia és Németország vesz részt.

A már korábban is terroredzett brit elhárítók az IRA-val vívott győztes hadviselés után tehát tapasztaltan és bizakodva veszik fel a kesztyűt az ország területén merényletet tervezőkkel szemben. Ezt bizonyítja, hogy bár a merényletet teljes egészében megakadályozni nem sikerült, a speciális COBRA kommandó az első hívástól számított nyolcadik percben az utolsó elkövetőt is lelőtte. Arra csak a későbbiekben derült fény, hogy a merénylethez használt járműben számos Molotov-koktél is volt, amit a terroristák már nem tudtak felhasználni.

A helyzet kiélezettségét jelzi ugyanakkor, hogy a társadalom egyre megosztottabb. A hivatalos kommunikáció a higgadt brit vérmérséklet szerint int nyugalomra és kéri fel a polgárokat az együttműködésre. A lakosság bizakodása viszont töretlen. A manchesteri koncert áldozatai családjainak javára maga a koncert házigazdája, az ismert előadó, Ariana Grande a merénylet utáni jótékonysági koncertjén 3,5 millió dollárnyi adományt gyűjtött. A rendezvény központi üzenete szerint a terrorizmusnak csak az összefogás, az egymásra figyelés és szeretet szabhat gátat.