A lex csicska a beadóiról kaphatta a nevét

A lex csicska a beadóiról kaphatta a nevét
Fotó: zsurpubi.hu

A Fidesz javaslatát múlt héten fogadta el a Fidesz a Parlamentben. Fantasztikus meglepetés: a saját javaslat megszavazása a saját többségünkkel mindig különleges dolog a közéletben. De kik is ezek az emberek - úgynevezett képviselők -, akik senki mást, kizárólag a vajdájukat képviselik Magyarországon?

Mifelénk tényleg az ilyeneket nevezik csicskának. Még a nulladik állomásnak tekinthetjük, amikor próbálták Simicska Lajos hirdetőoszlopait eltüntetni a közterekről, nem sok sikerrel, hiszen a bíróság jogerősen kimondta, hogy jogszabályellenes volt az akció. Majd - nyilván a vajdájuk utasítására - próbálták elérni a kétharmad megváltoztatását, ez azonban csúnyán megbukott, ezért - harmadik állomásként - hirtelen gondoltak egyet, és rájöttek, hogy ez nem is kétharmados, hanem csak feles törvény. Brávó, nagyon furfangos észjárás!

Ahogyan nagyapám mondta: ennyi agya még egy félbevágott galambnak is van. Aki pedig elhiszi, hogy ez törvényes, annak még annyi sincs. Miről is szól ez az okosság, amit Kósa Laller szokott mostanában magyarázni?

Nos, mindössze az a lényege, hogy a Fidesz korábbi plakáthelyeit kedvezményesen szolgáltató Simicska Lajos most - Orbánnal történő összetűzése miatt -, másnak merészelt kedvezményesen plakáthelyeket biztosítani. Ez a Fidesz egybites, diktatúra felé maszatoló országában bűn. Legalábbis a vajda szerint, a csicskái pedig nyilván követik.

A rengeteg közpénz ellopásából összeharácsolt vagyonból a hatalom bármit meg tud vásárolni listaáron. De mi is ez a listaár? Ez az, amit alapból kiírunk, hogy ennyibe kerül a hirdetési hely. Ugyanúgy, ahogy az áruházban a tábla csokinak is van egy listaára, ez a helyzet hirdetési felületeknél is. Ha közeledik a reklámfelület váltásának ideje, akkor folyamatosan csökken az ár. Hiszen nekem ott van a plakáthelyem, és el szeretném adni, amikor a másik ügyfelem hirdetési ideje lejár. Ugyanúgy, mint a tábla csokinál: ha közeledik a szavatosság lejárata, akkor akciózni szokták az adott terméket. Mert évezredes emberi igazság, hogy jobb eladni valamit töredékáron, mint megvárni, hogy teljesen elértéktelenedjen. Ez a piac törvénye.

A Fidesz részben most éppen ezt rúgja föl, ezt próbálja eltörölni. A piac törvényét. Sok sikert hozzá, a kommunistáknak közel 50 évig sikerült szembe menni a piac törvényeivel!

És hogy mi van a saját maguk által kidolgozott és elfogadott „márványszilárdságú” Alaptörvénnyel? A kommunistáknak ez is többször sikerült a történelem során: saját szabályaikat puccsolták meg, saját magukat köpték szembe. De hát, megszokhattuk: a csicskák tényleg csak azt csinálják, amit a vajdájuk mond. Ez a lényegük, ettől csicskák.