Kétharmadot vizionál a kormánypropaganda

Kétharmadot vizionál a kormánypropaganda
Fotó: zsurpubi.hu

A sírjunk vagy nevessünk a kormánysajtón kérdés dilemmájában aki a nevetés mellett döntött, annak tegnap is szórakoztató tartalommal kedveskedett a Magyar Idők.

"Nem sikerült áttörést elérnie a Jobbiknak a három hónapja zajló agresszív plakátakciójával, amelyet a kormányfő még áprilisban kampányfőpróbának nevezett. A közvélemény-kutatások eredményei azt mutatják, hogy a Jobbik csupán a statisztikai hibahatáron belüli néhány százalékkal tudta növelni támogatottságát, tehát a kormányellenes lejárató kampány nem érte el a célját, sőt – a felmérések szerint – mozgósította a kormánypárti szimpatizánsokat" - írta a Magyar Idők online kiadása.

Ebben a ragadozó nyugdíjas-kompatibilis pár sorban máris viccdömpinget fedezhetünk fel. 

"A közvélemény-kutatások eredményei" - közlik könnyed magabiztossággal. Mindegy, hogy melyik, így együtt az összes ugyanarra a megállapításra jutott szerintük. Sőt, a hitelességet még tovább tudták fokozni a "felmérések szerint" szókapcsolatra forrásként való hivatkozással. Nájsz. "Újságírás" level 999.

Aztán ott van a "kormányellenes lejárató kampány nem érte el a célját" kijelentés. Mintha az egykori Szabad Népnek a párt által diktált sorait olvasnánk: "A rémhírterjesztő kapitalista ellenforradalom nem érte el a célját". Mellesleg a plakátozás annyira nem volt hatékony, hogy a Fidesz addig nem nyugodott, amíg alkotmányellenes módon keresztül nem vitte a parlamenten a tiltására vonatkozó törvényt. Tudjuk, hogy általában az jellemzi a "célt el nem érő" kampányokat, hogy kapkodást, szűnni nem akaró viszketést, pánikot és rettegést váltanak ki a politikai ellenfelekből.

Ja, és a kedvencem: "mozgósította a kormánypárti szimpatizánsokat".

Igen, már rémlik, mire utalhat a szerző:

Kép forrása: Facebook/Reflektor
Kép forrása: Facebook/Reflektor

A képen pártutasításra végzett, csökkentett értelmi képességekkel rendelkező nyugdíjasok által kivitelezett rongálást láthatunk. Szinte hallom Habony Árpi szavait: "Legyen a hivatalos neve mondjuk, mozgósítás!"

De itt még nem ért véget a cikk. A Jobbik népszerűségének "csökkenését" "elemző", simicskázó mondatok közé becsusszant egy, a megvezetett nyugger elméket cirógató mondat is: 

Mandátumbecslések alapján kétharmad közeli eredményt érne el a Fidesz-KDNP egy mostani parlamenti választáson.

Tetszenek érteni? Man-dá-tum-becs-lé-sek a-lap-ján. Akár azt is írhatnák, hogy a Fidesz győzelmének vizionálása egy genetikailag belénk kódolt érzés, reflexből jön, ennélfogva bekövetkezte tulajdonképpen tényként kezelendő. Egy ilyen mondat is bőven funkcionálhatna a Magyra Idők hasábjain kötőanyagként két szomszédos propagandalózung között anélkül, hogy kilógna a sorból. És ha netán ettől véletlenül valakinek diszkomfortérzete támadna, felejtse el! Végezzen inkább hiteles, reprezentatív mandátumbecslést a következő módon:

2018-ban a Fidesz nagyon csúfos vereséget fog szenvedni. Ahogy a Szovjetunió is megbukott, úgy fog összeomlani Orbán betonbiztosnak hitt diktatúrája is.