A Fidesz megszállta a Várat - jöhet a dinasztiaépítés

Ha ma valaki egy átlagkeresetből egy átlag albérletet szeretne kifizetni, az azt jelenti, hogy rámegy a fizetésének több mint a fele. A KSH és az Otthon Centrum adatai alapján 2016-ban 127 920 Ft volt az átlagos albérleti ár, átlagosan 173 500 Ft-os nettó fizetés mellett. Vagyis, ha valaki tavaly átlagos munkabért kapott és átlagárat fizetett egy albérletért, akkor 45 580 forintja maradt minden egyébre havonta.

Fidesz_Haz_comicstyle

Azonban nem mindenkit terhelt meg ennyire egy-egy ingatlan havi díjának kifizetése. Van egy különleges kis kör, ahol az arányok fordítottak: minél többet keres valaki, annál olcsóbban talál albérletet.

Legutóbb például Orbán Viktor „kötélbarátjáról”, a milliárdos vállalkozó Garancsi Istvánról derítette ki a Magyar Nemzet, hogy 13 800 forintot fizet egy 45 négyzetméteres, Úri utcai üzlethelyiségért, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig 220 ezret.

Lakás 40 ezerért

Az I. kerületet bizonyára haverokkal töltötték fel, talán nem is lakik ott más, mint fideszes jó barát. Rogán Antal V. kerülete csak csorgathatja a nyálát a várbéli ingatlanmutyik után. Egy tavalyi rendelet szerint a kiadott bérleti szerződésekről csak a lejáratkor, öt év múlva értesülhetnek a képviselők, akkor ugyanis megérkezik eléjük a javaslat az újabb öt évre szóló meghosszabbításról. Akkor már névvel, címmel, bérleti díjjal jön a határozattervezet, és hivatkozik a bérbeadási rendeletnek arra a passzusára, hogy a polgármester előterjesztése alapján már a testület is dönthet bérbeadásról. Az Index korábban egy részletes cikkben gyűjtötte össze a kedvezményes I. kerületi egyezségeket:

  • a volt önkormányzati pénzügyi igazgató, aki most a Forster Központ gazdasági elnökhelyettese, 60 ezerért lakik egy 52 négyzetméteres, Toldy Ferenc utcai lakásban;
  • egy helyi önkormányzati képviselő, Dankházi Tibor a Mátyás-templom melletti Tárnok utcában bérelhet egy kis, 27 négyzetméteres lakást 47 ezerért;
  • a kerület közbiztonsági közalapítványának egyik ellenőrző testületi tagja, aki 2006-ban kerületi fideszes listás jelölt is volt, egy Úri utcai 38 négyzetméteres lakásban lakik 40 ezerért;
  • a budavári Ruszwurm cukrászda melletti lakást az üzemeltető Szamos család egyik tagja bérelheti, 52 négyzetmétert 71 ezerért;
  • a polgármester (akkor még) felesége havi 100 ezerért kapott meg egy Pala utcai 100 négyzetméteres lakást 2010-ben.

Nem maradt ki a Fidesz kedvenc üzletlánca sem

Hasonlóan szerencsés helyzetben van a budai Várban lévő CBA is. A független Veres Dávid és az Együtt elnöke, Juhász Péter szerint az üzletlánc áron alul bérel üzlethelyiséget a budai Várban. A helyiség egy része az I. kerületi önkormányzaté, egy része pedig egy társasházé. A vegyes tulajdon bérléséért, úgy tudjuk, körülbelül 800 ezer forintot fizet havonta az üzletlánc. A két politikus úgy véli, a rendkívül kedvezményes alku mögött a polgármester alakja sejlik fel.

Nagy Gábor Tamásról eddig is tudtuk, hogy barátai, üzletfelei, valamint a Zsidai család anyagi jóléte nagyon fontos a számára. Ebből a jóléti körből miért pont a CBA, Orbán Viktor kedvenc üzlete maradt volna ki? Itt, az ország legfrekventáltabb helyén – a Mátyás-templommal szemben – a CBA diszkont áron üzemeltet diszkontot, illetve cukrászdát és vinotékát. A helyiség minden egyes négyzetméteréért mindössze 900 forintot fizet a lakóknak és 1900 forintot az önkormányzatnak. Ezért az árért Kőbányán nem lehet egy raktárat bérelni” – vázolta Veres áprilisban a HírTV-nek.

Velük kell jóban lenni

Rogán Antallal is megéri szorosabbra fűzni a viszonyt, ha nem szeretnénk mélyen a zsebünkbe nyúlni egy-egy ingatlan bérlése miatt. Nemcsak azért, mert ha az ingatlanmutyit említik, valamiért rögtön az V. kerület és az ő arca ugrik be, de más városrészekben is tud jó áron lakást, üzlethelyiséget vagy bármit intézni. Veres Dávidra hivatkozva azt írta az Index, hogy mindössze 101 ezer forintért bérel egy 85 négyzetméteres lakást a Valton-Master Car. Nem furcsa, ha a cég neve ismerős, az ő autójukkal fuvarozták Rogán Antalt az emlékezetes helikopteres útra.

Ha valaki pont a miniszterelnök lánya, akkor az a haverjainak is busás előnyöket jelent. A budai Várban, a Kapisztrán téren bérel éttermet, öt lakást, irodát és üzletet Zsidai Zoltán Roy az önkormányzattól – írta korábban a HVG. Azonban nem kell féltenünk Orbán Ráhel jó ismerősét attól, hogy belerokkan a bérleti díjakba, hiszen nagyon baráti áron szerezte meg az épületeket. Az önkormányzat által csomagban bérbe adott komplexum havi bérleti díja egy négyzetméterre vetítve potom 1670 forint. Zsidai ezeken kívül egy szabadtéri teraszt is bérel, amihez egy nyilvános WC is jár, grátisz.

Azt tudtuk, hogy az Orbán-kormány kiszemelte magának a budai Várat, megkezdődtek a átépítések, fejlesztések. Most már az is bizonyossá kezd válni, hogy Orbánék csakis a sajátjaikkal szeretnék körbevenni magukat odafent.