Tévhitek a tanári vakációról

Sokszor hallja az ember beszélgetésekben, hogy “hú, milyen hosszú a tanárok nyári szünete!” Meg ilyet: “Három hónapig én is tudnám lógatni a lábam.”

MedenceTanar

Akikben ilyen gondolatok merülnek fel, nyilván abból indulnak ki, hogyha a diák otthon van, megáll az élet az intézményekben. Ez kicsit olyan, mintha egy eladó csak akkor dolgozna, amikor a vevő fizet a kasszánál. Mintha nem kellene az árut bevételezni, kipakolni, útbaigazítani a vásárlót és a többi. Természetesen más szakmákkal is leírhatná az ember a hasonlatot. Egyébként még így is hibás a gondolat, hiszen a gyerekeknek is csak június harmadik hetétől augusztus végéig tart a szünidő, vagyis két és fél hónap.

De természetesen még ez sem fedi a valóságot. Egy tanár nyári szabadsága általában július 1-jétől augusztus 20-ig tart. Ez, akárhogy is számolja az ember, 7 hét, másfél hónap. Hát ez messze van a három hónaptól. Éppen a fele.

Hogy mit csinál a tanár a nebulók távozása után két hétig? Bizonyítványt ír, leltároz, beíratja az újakat, érettségiztet - ha középiskolában tanít. A nyár utolsó hetében is akad dolga. Vizsgasort készít és vizsgáztatja az év végén megbukó diákokat, tanmenetet készít.

Persze teljesen jogos, ha valaki felszorozza a heteket, hiszen az körülbelül 35 szabadnapot jelent. Ez, barátok közt is több mint egy kezdő munkavállaló szabadnapjainak száma. Hogyan oldanák meg különben a nyugdíj előtt álló és a kezdő tanár szabadságolását a nyár folyamán, ha nem egyenlő lenne a szabadnapjaik száma? Így a kezdő tanároknak szerencséjük van a hasonló korú, más munkakörben dolgozókhoz képest. Ezen kívül még ott vannak az évközi szünetek is.

Azért ezt is érdemes árnyalni. Diplomával minden más kezdő munkavállaló jóval többet keres. Az átlag tanári bér nem éri el az átlagbért sem, nemhogy a diplomás átlagbért. Ezen kívül a tanév folyamán, a felmérések szerint, ma Magyarországon egy tanár munkaideje jócskán meghaladja a 40 órát. Ez az ára?

Lehet, de a munkavállalóknak is van rá válasza: elöregedő tanári társadalom. Úgy tűnik, nem éri meg!