Tusványosból Posványos: Egykor diákfesztivál, most Orbán koncertjének helyszíne

Idén 28. alkalommal kerül sor a Bálványosi Szabadegyetemre, ismertebb nevén a tusványosi fesztiválra. A rendezvény annak idején a Kárpát-medencei magyarság, különösen az erdélyi és az anyaországi magyarság párbeszédének kívánt helyszínt biztosítani. Mostanra ez az esemény fideszes seregszemlévé silányult, a megmaradt kevés értelmiségi és a pártoligarchia találkozóhelye lett.

A rendezvény mélypontja minden évben Orbán Viktor szokásos záróbeszéde, ahol a miniszterelnök Európa lelkiismereteként és a nemzet sámánjaként parádézik.

„A közhiedelem szerint kétféle ember létezik: aki már volt Tusványoson, illetve aki előbb-utóbb eljut oda. Sőt hivatalosan a magyar miniszterelnök szombat délelőtti beszédével – népnyelven szólva csak ’Orbán-koncert’ – záruló ötnapos együttlét igazi értékét a baráti sörözések paravánja mögött ötletszerűnek tetsző találkozások álcája alatt zajló dialógusok is növelik. A többnyire abrosztalan asztalok mellett kezdtek el beszélni például a külhoni magyarok anyaországba való közjogi integrációjának lehetőségeiről is” - erről vall szokatlan őszinteséggel Orbán legkedvesebb lapja, a Mediaworks birodalmának ékköve: a Nemzeti Sport(!) hétfői száma.

Ne feledjük azonban, hogy a hagyományos szombati „Orbán-koncert” tartalma, üzenetei már több esetben tematizálták az elkövetkező hónapok kommunikációját.

Eddig az alábbi mondatok származtak tőle Tusványosról, a jó hegyi levegő és az erős helyi pálinka hatására, amitől a következő hetekben posványosabb lett a magyar közélet.

  • 2006-ban, mintegy megágyazva a szeptemberi-októberi eseményeknek, azt mondta:

„Nyílt és szervezett politikai hazugság áldozatai lettünk”.

  • 2010-ben már nem egy elvesztett, hanem megnyert választás után Orbán a nyugati kapitalizmus válságáról beszélt és arról, hogy a magyar emberek tavasszal „fülkeforradalmat csináltak”.
  • 2011-ben Kósa Lajos egyik kedvenc témáját, a forintárfolyamot bedöntő narratívát folytatva a görög példa nyomán az államadósság elleni harcot erőltette. Mint ismeretes, mára nagyobb az államadósság, mint akkor volt.
  • 2012-ben, igaz még nem a migránsok kapcsán, kijelentette: „Brüsszel nem tud úrrá lenni a válságon, a nyugat holdkórosan tántorog a vesztébe.
  • 2013-as lemeze szerint: „Új világrend jön, és eldőlhet, hogy a nyertes vagy a vesztes oldalra kerülünk, egyelőre nem tudtuk kihasználni az 1989 utáni helyzeteinket.” Ekkor még a rezsicsökkentés dübörgött, ezért is beszélt arról, hogy a közműcégek privatizációja elhibázott volt, és azon örvendezett, hogy vannak végre nemzeti tőkések. Az akkori remixben még nem volt szó illiberális államról, csak a 2012 húsvétján elfogadott „nem liberális” Alaptörvényről beszélt.
  • 2014-ben, a nyertes választás után újrahangszerelte az egy évvel korábbi előadást, és az illiberális állam ideájával felkerült a nemzetközi lapok címoldalára is. Az Európai Unión belüli illiberális államberendezkedés ötletét a „dekadens nyugati világ” nem díjazta. Ekkor még csak említés szintjén bírálta az Európai Unió befogadáson alapuló bevándorlás-politikáját, és feltette a kérdést, azt akarjuk-e, hogy kérdésessé váljon a nemzetállamok etnikai alapja. Aztán a paksi szerződés miatti orosz közeledésünket kezdte el azzal magyarázni, mennyire rossz, ami Oroszország és a Nyugat között mostanában történik.
  • „Az európai baloldal azért pártolja a bevándorlást, mert a nemzeti keretek felbomlása beteljesítheti történelmi távú céljukat; a magyar baloldal egyszerűen nem szereti eléggé a magyarokat”- egészítette ki 2015-ben a saját korábbi, „a magyar baloldal ráront saját nemzetére” című tézisét.
  • Tavaly Orbán az első hivatalban lévő kormányfőként „állt be” Donald Trump republikánus elnökjelölt mögé. Az eredményt tudjuk - a román elnök is előbb látogatott el a Fehér Ház új lakójához, mint a felcsúti sámán.

A koncert többi megállapítása, kijelentése a régi szólamok lelkes újrakeverése volt.

Hogy idén mit fog mondani, nem tudhatjuk, de az biztos, hogy nem a magyar emberek valós problémáiról szól majd a szombati műsor.