Így ejtették túszul a fideszes bértollnokok a magyar médiapiacot

„Kinyithatja bármelyik újságot, mindenhol a miniszterelnököt kritizálják. Ha nem lenne sajtószabadság, akkor ilyen cikkek nem jelenhetnének meg. Ha valahol, itt szabadabb a sajtó, mint bárhol Európában” – ezt mondta még 2016-ban Andy Vajna, aki mára az egyik legnagyobb médiabirodalom-tulajdonos Magyarországon.

Media_(1)

Igaza lenne Orbán Viktor kedvenc filmügyi biztosának? Aligha, főleg annak fényében, hogy a Fidesz- KDNP 2014-ben fogta magát és elkezdte bekebelezni az ágazatot. Kihasználva hatalmi fölényüket, folyamatosan taszítják ki a piacról a kritikus hangvételű orgánumokat, ráadásul arról szólnak a hírek, hogy a kormány az ellenzéki újságírók lejáratásába kezd. Nem tűrik az ellenvéleményt, nem tűrik az igazságot, szeretnék, ha mindenki azt gondolná, amit ők. Mivel a média a befolyásolás legfontosabb eszköze, ezért úgy döntöttek, elpusztítják az ellenzéket a piacon.

Hol is kezdődött?

2014 óta erősen megváltoztak a médiaviszonyok. A választások előtt a Magyar Nemzet és a HírTV is a kormánypártok álláspontját képviselte, azonban 2015 februárja, vagyis az ún. G-nap fordulatot hozott a két orgánum életében is - azóta erősen kormánykritikus anyagokkal állnak elő. Akkoriban még tényfeltáró cikkeivel az Origo számított az egyik legelismertebb hazai hírportálnak, ez azonban erősen megváltozott, amikor 2014 júniusában menesztették a főszerkesztőt. A portál ma már az egyik „leglojálisabb” kormánymédiumnak számít, ahol az egykori igényes újságírói munkát felváltotta a „bérírás”. Közben feltűntek a piacon a tényeket általában nélkülöző, Habony Árpád nevéhez köthető Lokál, 888, Ripost, Faktor nevű orgánumok. 2015-ben pedig létrehozták a hamis hírek gyártásában élen járó Magyar Időket is.

Andy Vajna megvette a TV2-t, ráadásul a kezében levő Rádió1 is folyamatosan terjeszkedik, egyre több vidéki frekvenciához jut hozzá, egyesek attól tartanak, teljesen bedarálja a fővároson kívüli piacot. A legújabb hírek szerint pedig Vajna most ráteszi a kezét a Bors című bulvárlapot is kiadó Lapcom Kiadó Zrt.-re, amelyhez két megyei lap a Délmagyarország és a Kisalföld is tartozik.  

Gigantikus médiabirodalmat épített(ek) fel Mészáros Lőrinc(nek) is, aki 2017 márciusában megvásárolta az Opimus Nyrt. 16,9 százalékos tulajdonrészét, az Opimus egyik leányvállalata, az Opimus Press pedig 2016 októberében jutott hozzá a Mediaworks Kiadóhoz, amely a megyei lapok nagy részének kiadásáért felelős.

Mészáros Lőrinc kezébe került a Nemzeti Sport, az Echo TV és a Népszabadság is. Sőt a nemzet gázszerelője és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix cége vásárolta meg a balatoni térségben sugárzó kereskedelmi rádiót, a Part FM-et is. Néhány hónappal ezelőtt kiderült, Schmidt Mária megvette a Figyelőt, méghozzá meglehetősen baráti áron. De lefotózták az ATV tulajdonosát, Németh Sándort is, ahogy kedélyesen beszélget Andy Vajnával és Habony Árpáddal.

Még végigolvasni is fullasztó. Nincs könnyű dolga annak, aki szeretné megismerni a valóságot. Egyelőre még nem is lehetetlen, hiszen léteznek az igazságot kereső médiumok. De ami a legfontosabb: mindenkinek kritikus szemlélettel és nyitott szemmel kell járni.