Történelmi pillanat: Vona hazugságvizsgálóval felszerelve vitázna Orbánnal

Vona Gábor hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nyilvános, élő vitára hívja Orbán Viktort, hogy a kormánypárti propaganda-ámokfutás helyett, ami nyugdíjas-témában futótűzként perzseli napok óta a magyar közgondolkodás amúgy is sivár területeit, végre valódi álláspontok ütközhessenek. Az esemény történelmi lenne. És nem csak azért, mert Orbán Viktor végre kénytelen lenne előre le nem papírozott kérdésekre válaszolni, hanem azért is, mert a csörtét a politikusok hazugságvizsgáló kontrollja alatt folytatnák le.

zsurpubi.hu

A Jobbik elnöke szeretné, ha Orbán Viktorral szemtől szemben állva ütköztethetnék pártja és a Fidesz „nyugdíjas programját”. Ennek egyik oka, hogy Vona hetekkel ezelőtti Facebook-bejegyzése nyomán a kormánypárt az ország 65 év feletti lakosságának lepusztult szellemi állapotát meglovagolva hergeli a nyugdíjasokat. Vona Gábor leszögezte, hogy a vitát úgy képzeli el, hogy a kormányfő és ő is hazugságvizsgálót vesz fel a párbeszéd idejére. Egyéb kikötése nincs.

Örömteli volna, ám ismerve Orbán nyilvános, szakmailag megalapozott, tényekre felfűzött álláspontok ütköztetéséhez fűződő unortodox nexusát, akár előre megírhatnánk a válaszul majd érkező, egybites Havasi Bertalan-közleményt.

Orbán Viktor 2006 óta egyetlen nyilvános politikai vitát sem vállalt fel. A hazugságvizsgáló szó hallatán pedig valószínűleg egyébként is Grazig menekül. Így hát, marad Soros és Simicska neve, ami az ilyen esetekben számukra indokolatlanul is felhasználható.

Nem is lepődnék meg azon sem, ha előbb-utóbb ez az Alaptörvénybe is bekerülne, valahogy így: „Magyarország független, demokratikus jogállam. Magyarország államformája köztársaság. Magyarország nem hagyja teljesülni a Soros-tervet, amíg a Fidesz van kormányon. Az ellenzéket Soros György és Simicska Lajos vette meg kilóra”.

Vona Gábor legutóbb a tavaly október 2-i népszavazással kapcsolatban hívta nyilvános vitára Orbán Viktort és Molnár Gyulát. A Jobbik elnöke úgy érvelt, hogy civilizált országokban egy ilyen jelentős esemény előtt a pártok vezetői ütköztetni szokták álláspontjukat. Az MSZP elnöke akkor a Facebook-oldalán azt írta, hogy ő áll a vita elé, hiszen a politika nem üzengetés, hanem az álláspontok felvállalása. Orbán Viktor azonban, ahogyan azt tőle megszokhattuk, még csak válaszra sem méltatta az ellenzéki párt vezetőjét. Havasi Bertalan közölte az MTI-vel, hogy „a miniszterelnök továbbra is nemzeti és nem pártügynek tartja a népszavazást, ezért nem vesz részt „pártvitákban”. Instant kamu level 999.

De ismerjük a valódi okot is: az agitprop osztály gyorsreagálású véleményvezéreinek választási program nélkül lehetetlen egy vitára felkészülni, és tényeken alapuló, hazugságokat mellőző kommunikációs stratégiát felépíteni.

Hogy lesz-e végre 11 év után a miniszterelnök részvételével érvalapú diskurzus, vagy továbbra is marad a propaganda-hadjárat és a hazugságkampány? Bár a választ borítékolhatjuk, epekedve várjuk a Fidesz közleménynek nevezett kamuhalmazát, amit majd koncként vetnek oda az önálló gondolatoktól mentes, szegényes lelki szükségletű, szavazóbázisként használt közegeikbe.