De tényleg: meddig vezethet autót egy ember?

De tényleg: meddig vezethet autót egy ember?
Fotó: zsurpubi.hu

Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de egyre komolyabb gondnak látom az utakon az idős emberek vezetői engedélyének kérdését. És az is egyértelmű, hogy a jelenlegi szabályozás elégtelen. Az apropó, amely ezt az írást ihlette, az volt, hogy a környékünkön lakik egy idős úr, aki gyalogosan már jó néhány éve járókerettel közlekedik, néhány hete ünnepelte a 95. születésnapját, mégis néhány hónapja még láttam vezetni az utakon.

Szóval, egyik nap összefutottam vele, és keseregve panaszolta el, hogy a gonosz háziorvosa megvonta tőle a jogosítványát.

„Talán nem is akkora probléma ez, Gergely bácsi” – válaszoltam neki kényszeredett mosollyal, miközben legalább két percig tartottam a kaput, ameddig bevánszorgott szegény a kertjükbe. „Persze, magának nem gond” – felelte jó humorérzékkel az aggastyán.

És igen, nekem egy kő esett le a szívemről, mert azt gondolom és hiszem, hogy mindennek van határa. Így, a jogosítvány meghosszabbításának is. Pedig egyre több ön- és közveszélyes hetven fölötti Fittipaldi „hasít” az utakon. És én most nem az autópályára, a menetiránnyal szemben felhajtó szenilis öregemberekre gondolok, hanem a városi közlekedésre. Ez nyilván nem volt probléma húsz-harminc éve, hiszen nem volt meg az az idős emberekből álló kritikus embertömeg, aki jogosítvánnyal bír, és autóval közlekedik.

Szegény Gergely bácsi is össze-vissza húzta-zúzta már szegény autóját mégis ragaszkodott a kormányhoz. Óriási mázli, hogy nem ütött el egy kisiskolást a zebrán, vagy nem okozott egy nagyobb balesetet. De ezt tényleg csak a vakszerencsére bízhatjuk? Miért nem vonták be korábban a jogosítványát? Például mondjuk akkor, amikor megkapta a járókeretet. Nem kellene maximalizálni a vezetési korhatárt?

Persze az is lehet, hogy csak én vagyok ennyire szigorú és szenzitív…De tényleg: meddig vezethet autót egy ember?