Varga Mihály nem tud leállni: szerinte Magyarországon véget ért az alacsony bérek kora

Varga Mihály nem tud leállni: szerinte Magyarországon véget ért az alacsony bérek kora
Fotó: zsurpubi.hu

Varga Mihály tegnap már böfögött egy velőset a magyarok arcába, mikor a KSH statisztikájára hivatkozva ismertette: erős és büszke országunkban remekül élünk, egyre többet keresünk. Most a Magyar Időknek (ki másnak?) adott felejthetetlen interjút arról, hogy „hatalmas ütemben nőnek idehaza a fizetések”, a bérunió pedig államcsődhöz, adóemeléshez vezetne.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette továbbá, hogy novemberben pluszjuttatás érkezhet a nyugdíjasokhoz. Bizonyára csak véletlen, hogy pont a választás előtt.

Az interjú számos brutális mondatot tartalmaz, nehéz volt szemezgetni belőle:

- "Aki bérunióról beszél, az igazából adóemelést akar, a bérek közötti különbség eltüntetéséhez ugyanis jelentős adóemelésre lenne szükség. Így az ellenzéki felvetés nem tűnik másnak, mint politikai blöffnek."
(…)
"Hasonló megoldásokkal annak idején egyébként a szocialista-liberális kormányzat állt elő, a végeredmény ismert: államcsődközeli helyzet, megszorítás, visszaesés." 

- "A bérmegállapodással azt rögzítettük, hogy Magyarországon véget ért az alacsony bérek, az olcsó munkaerő kora. A bérfelzárkóztatásban igyekszünk minél nagyobb lépéseket tenni, de közben figyelnünk kell arra is, hogy a gazdaság növekedjen, a vállalkozások gyarapodjanak, a pénzpiacok működjenek." 
(…)
"Ez egyben azt is jelenti, hogy nem követhetjük és nem is követjük az ellenzék ötleteit. Világos céljaink vannak, azokat pedig semmilyen külső nyomásra – érkezzen az Brüsszelből vagy a tengerentúlról – nem adjuk fel. Ezek közül az egyik legfontosabb a gazdaság növekedése és a lakosság jólétének emelése."

- Arról már az év elején döntött a törvényhozás, hogy 2018. január elsején három százalékkal emelkednek a nyugdíjak, az idősek juttatásainak ügye azonban ősszel újra a kormány napirendjére kerülhet. A nyugdíjasokat ugyanis az infláció alakulása és a gazdaság kiugró teljesítménye miatt is pluszösszeg illetheti meg. Ezekről a kormány október táján határoz majd. A várható kifizetések novemberben érkezhetnek meg a címzettekhez.