Botrány! A kispesti önkormányzat nem tartja be a saját helyi építési szabályzatát!

Kispest Wekerletelep városrésze műemléki jelentőségű terület. Nem az első eset, hogy az önkormányzati beruházások fittyet hánynak erre a tényre.

A wekerletelepi Árnyas óvoda mindhárom tagóvodáján több hete nyílászáró csere zajlik. Az eredeti, csak az óvodákra jellemző osztású kapcsolt gerébtokos ablakokat bumfordi, osztás nélküliekre cserélték. Egy nem wekerlei óvodában ez nem jelentene építésjogi problémát, azonban a védett Wekerletelepen, melynek saját jóval szigorúbb építési szabályzata is van, igen! Az óvodaépületek ráadásul „különösen értékes, kiemelten kezelendő” épületek a szabályzat szerint! Védett az épületek utcai homlokzata, így a nyílászárók is csak oly módon lennének cserélhetőek, hogy azok mind anyagukban, színükben, mind osztásrendszerükben és arányaikban az eredetivel teljesen megegyezőek.

Az eredeti állapot
Az eredeti állapot

Az óvoda fenntartója a kispesti önkormányzat. Így a helyhatóság a saját maga által elfogadott építési szabályzatát hágja át azzal, hogy nem megfelelő nyílászárókat építtet be az épületekbe.

Nem ez az első ilyen eset a kispesti önkormányzat életében. Több mint egy évtizede, az akkor még önkormányzati fenntartású Pannónia Általános Iskola nyílászáróinak cseréjénél ugyan figyeltek az ablakok osztásaira, azonban a szabályzat szerint nem lehetett volna műanyag nyílászárókat beépíteni. De említhetnénk a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Petúr utcai épületét is, számtalan szabálytalan megoldásával.

Pedig vannak jó példák is a Wekerletelepen. Néhány évvel ezelőtt az akkor még fővárosi önkormányzati fenntartású Hungária Általános Iskola és Kollégium ablakait teljesen szabályosakra cserélték.

Úgy tűnik, ha a helyi önkormányzat a megrendelő, mind az építési hatóság, mind a főépítészi iroda, mind a fővárosi örökségvédelmi iroda, mind az építésfelügyelet szemet huny a szabályok felett. Hogy jelen helyzetben, a három óvodaépület esetében egyáltalán tudtak-e előre a fenti hatóságok, irodák a tervezett szabálytalan építkezésről, még nem tudjuk. De ha végül valamiért nem sikerülne, akár így utólag is, érvényt szerezni a jognak, akkor bizony az ő felelősségük is megkérdőjelezhetetlen!

A telepen a rendszerváltás óta egyre nagyobb gondot okoz a műemléki épített és természeti környezet, a helyi épített értékek megőrzése. Több probléma között az élen éppen a lakossági önkényes ablak- és ajtócserék, a telep lakóépületei jellegzetességének számító spaletták leszerelése van. Hogyan várhatja így el az önkormányzat, hogy a lakosság költsön többet az ablakaira és építsen be az eredetiekkel megegyezőt, erről előzetesen tájékoztassa a megfelelő hatóságot, ha maga is megkerüli a hivatalos utat, és az olcsóbb beruházást választja, elpusztítva ezzel a védett országos és helyi értékeket?

Állapot augusztus 27-én

Hungária Általános Iskola, a jó példa