Orbánéknak lövésük sincs, mit csinálnak

Jól látható, hogy a Habony Művek tanácsait mindig kritika nélkül, szolgamód megfogadó kormány, Orbán Viktorral az élén teljesen elveszítette kapcsolatát a valósággal. Ezúttal azonban túl messzire mehetnek, aminek többek között ők maguk ihatják meg a levét.

Nemrég jelentek meg a Magyar Közlönyben a kormány lőtérprogramjával kapcsolatos első konkrét intézkedésekről szóló információk. Ezek alapján tudható, hogy 2017-18-ban negyven lőteret építenek fel, összesen 17 milliárd forintból. A programért a Nemzeti Sportközpontok és a Honvédelmi Sportszövetség felel, akik összesen száz pályával számolnak. Ezenkívül a kormány további 67 pálya előkészítésére plusz 1,2 milliárdot biztosít. A kormányhatározat szerint a lőtereket állami tulajdonú telkekre, ingatlanokra kell majd építeni.

Nos, nyilván mindenkiben felmerült már a kérdés, miért is van erre szükség, és hogy esetleg nem lehetne-e ezt a majdnem 20 milliárdot valamelyik másik területre fordítani, mondjuk az egészségügyre, netán szociális kiadásokra. Dehogynem. Így tehát elsőre a dolog idétlen pénzszórásnak tűnhet. A helyzet azonban ennél bonyolultabb és aggasztóbb.

De akkor mégis mivel indokolják az intézkedést? Természetesen a klisészerűen ismételgetett nemzeti-keresztény szellemiségre, valamint a hazafias nevelésre hivatkoznak. Ez viszont nyilvánvalóan teljes baromság, mert egyrészt a mai vezetés fikarcnyit sem keresztény, a szó semmilyen értelmében, másrészt pedig a folyamatos közvélemény-kutatásokból táplálkozó és azokra reagáló „kormányzásnak” köze nincs a hazafias neveléshez.

Jobb, ha most rögzítjük: nem úgy nevelünk egy gyereket hazaszeretetre, hogy fegyvert adunk a kezébe, hanem mondjuk úgy, hogy az iskolai évek alatt megmutatjuk neki Magyarország nevezetességeit, szépséges tájait, esetleg elvisszük Erdélybe, hogy gyönyörködhessen benne, vagy odaadjuk neki Ady összes verseit egy Márai Sándor-kötettel egyetemben. Ha már egyetem: ne nevezze magát nemzetinek az, aki nem megnyit vagy alapít, hanem bezárni akar egyetemet, aki nem azon igyekszik, hogy minél több fiatallal szerettesse meg a tanulást, ezáltal egyre többeket tereljen be például a felsőoktatásba is, hanem azon mesterkedik, hogy lehetőleg már 16 évesen kirugdossa őket az oktatási rendszerből! Sőt, nemcsak onnan, hanem az országból is. Arról már nem is beszélve, hogy a NER vezetői egy olyan ügyeskedő Mészáros Lőrincet állítanak  „példaképként” a fiatalok elé, aki talán egy alsó tagozatosoknak szóló matekpéldát se lenne képes megoldani, de még abban sem lehetünk biztosak, hogy a „nagy nemzeti gázszerelő” el tudná szavalni a Himnuszt.

Akkor tegyük fel újból a kérdést: miért is van szükség 40 lőtérre? A legvalószínűbb, hogy az egész csak a propaganda része, illetve egy újabb tökéletes csatorna, amin keresztül hizlalni lehet a haverok vagyonát. Ne legyenek kétségeink! Ha valóban építkezésre kerülne a sor, akkor vagy Garancsi István, vagy Mészáros Lőrinc nyerné a közbeszerzéseket, mert ma ez a papírforma.

Egy dologgal azonban valószínűleg nem számolnak a nertársak: a kommunistáknak 1956-ban finoman fogalmazva „meggyűlt a bajuk” azokkal a bátor, tettre kész, a szabadságért harcoló pesti srácokkal, akik fegyvert fogtak ellenük. Gondoljunk csak bele, ha a tervből valóság lesz, akkor Orbánék egész generációkat képeznek majd ki, akiket feltehetően a saját érdekeiknek megfelelően akarnának használni. De mi történik majd akkor, ha ezek a fiatalok egyszer vérszemet kapnak és ráébrednek, hogy a király meztelen, és hogy mekkora erő van a kezükben?

Ha ők is a NER ellen fordulnak, annak csúnya vége lesz.