Népszavazunk, Viktor?

Népszavazunk, Viktor?
Fotó: zsurpubi.hu

Orbán Viktor jókat tudna vitatkozni, ha egyszer találkozna egykori önmagával. Például népszavazás ügyben. Míg mostanában inkább nem veszi tudomásul a társadalom véleményét, addig korábban elég markánsan nyilatkozott arról, hogy a nép szavára bizony figyelni kell.

„Mégse akarunk úgy élni a saját demokráciánkban, hogy négyévente egyszer mondhassuk el a véleményünket és szavazógéppé degradálják a magyar embereket. Azt akarjuk, hogy két választás között is, ha fontos ügyről van szó, legyen meg a békés, alkotmányos, erőszakmentes eszközünk, hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak” - hangsúlyozta Orbán Viktor a Hasulyó János által készített beszélgetés során, még a 2010-es választások előtt.

Az akkor ellenzékben lévő politikus többször is kifejtette véleményét a nép akaratának fontossága mellett.

„Miután általában az aláírások egy része pontatlan is szokott lenni, ezért inkább 250 ezret kell összegyűjteni, ami nagyon komoly munka. Azért az mégiscsak szervezett társadalmi erő vagy elementáris népi igény, népakarat kell. Ha valami elér 250 ezer aláírásnyi támogatást, akkor szerintem érdemes népszavazásra bocsájtani” - ezt maga Orbán Viktor mondta 2007-ben, Az este című műsorban.

A 2008-as népszavazást követően pedig így nyilatkozott a jelenlegi miniszterelnök:

Kilenc évvel ezelőtt, 2007. december 17-én a Fidesz–KDNP kezdeményezése nyomán írt ki népszavazást az Országgyűlés a vizitdíj, a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj megszüntetése ügyében. A 2008. március 9-én tartott szavazás nem várt magas részvétellel és mindhárom díj esetében az eltörlést támogató igen szavazatok 82% körüli túlsúlyával zárult.

Sokak szerint az eredménynek szerepe volt az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció egy hónappal későbbi felbomlásában.

Amilyen határozottan kiállt Orbán Viktor a nép akarata mellett 2010 előtt, most olyannyira menekül előle. Az MSZP tavaly február végére összegyűjtötte a megfelelő számú aláírást a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos népszavazáshoz. Nyakó István MSZP-s képviselőt azonban kopasz verőemberek akadályozták meg abban, hogy elsőként adhassa be a népszavazási kezdeményezést. A verőemberek a herceghalmi (egykori fideszes) polgármester feleségét, Erdősi Lászlónét segítették, hogy benyújtsa a kérdést. A történet kisebb hercehurca után Nyakó győzelmével végződött, jöhetett volna a népszavazás, ha a kormány – valószínűleg a Választási Irodánál lezajlott cirkusz hatására, s félve a nép véleményétől – nem törli el gyorsan a vasárnapi boltzárat.

Hasonlóan zárult az olimpiai népszavazás kezdeményezése is. Ugyan a Momentum 266 ezer aláírást adott le, a kormány ismét megfutamodott és gyorsan visszavonta az olimpiai pályázatot, mielőtt a társadalom kifejezhette volna akaratát.