Magyar György ügyvéd elárulta nekünk, miért léphetett hátra Simicska Lajos

Magyar György ügyvéd elárulta nekünk, miért léphetett hátra Simicska Lajos
Magyar György ügyvéd
Fotó: zsurpubi.hu

A hét egyik legfontosabb politikai híre Simicska Lajos HírTV-hez eljuttatott közleménye volt, amellyel azt követően állt elő a nagyvállalkozó, hogy az elmúlt napokban szervezetten és erőszakos módon, jogellenesen kezdték el letépkedni a kormányhivatalok rendőrségi segítséggel a közterületi reklámcégeinek felületein megjelent politikai plakátokat.

Hogy egy kicsit tisztábban láthassunk az üggyel kapcsolatban, megkerestük kérdéseinkkel Magyar Györgyöt, akinek ügyvédi irodája látja el a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó MAHIR Cityposter Kft. jogi képviseletét. 

Zsúrpubi: A kormány eddig is mindent megtett azért, hogy megnehezítse, sőt, ellehetetlenítse azt, hogy az ellenzéki pártok köztéren hirdessenek óriásplakátok formájában. Kedden már odáig jutott ez a dolog, hogy a kormányhivatalok rendőrségi segítséggel indítottak akciókat, hogy az új plakáttörvény értelmében leszedessék a politikai plakátokat. Kommentálná röviden a fideszes vezetés ez irányú törekvését?

Magyar György: Értenünk kell a kormányzati célt, ami nem új keletű. Évek óta világos számunkra az a törekvésük, hogy lehetőség szerint semmilyen hirdetmény, propagandaanyag ne kerüljön a választópolgárok elé, ami nem az ő érdekükben áll. Minden eszközzel el kívánják lehetetleníteni az ellenzéki hangokat, különösen azokat a megjelenéseket, amelyek közvetlenül sérelmesek rájuk és prominenseikre nézve. A másik ilyen törekvés a „régi barát”, Simicska Lajos cégeinek ellehetetlenítése, megbüntetése, hátrányos helyzetbe hozása.

ZSPB.: Simicska Lajos Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében többek között azt írja a kormány jogellenes, erőszakos beavatkozásáról, hogy: „A kialakult helyzetre figyelemmel, minden további anyagi és személyes kockázatvállalást, mind a magam, mind a társaságaim vezetői részéről lehetetlennek tartok. Ezért a mai napon a jelzett körülmények fennálltáig közterületi cégeim vezetőit arra kértem, hogy politikai és közéleti tárgyú hirdetés közzétételére vonatkozó megrendelést ne vegyenek fel, illetve ne teljesítsenek.” Tudvalevő, hogy az Ön ügyvédi irodája látja el a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó MAHIR Cityposter Kft. jogi képviseletét. Mit gondol a nagyvállalkozó lépéséről? Vajon miért döntött így? Azt hallani, komoly pénzbüntetésektől tart.

M.Gy.: Magam is egyet tudok érteni Simicska úr döntésével és nyilatkozatával. Szerény számítások szerint is mintegy háromszáz milliós bírságot szabhatnak ki cégeire, ha továbbra is szembeszegülne, az egyébként alkotmányellenes plakáttörvény rendelkezéseivel.

ZSPB.: Hogy véli, a közlemény pontot tehet az eldurvult plakátháború végére, vagy ez csak átmeneti állapot? Mihez kezdenek most, milyen jogi lépéseket terveznek?

M.Gy.: Az ún. plakátháborúnak több aspektusa van. A politikaival most nem foglalkoznék. A jogi perspektíva úgy néz ki, hogy ahány közigazgatási hatósági, illetékességi területen jogsértő módon megrongálnák és megszüntetnék a plakátokat, akkor a sértettek – nyilvánvalóan nem Simicska úr – ún. közigazgatási bírósághoz fordulhatnak. Ezekben a közigazgatási perekben pedig kérhetik a végrehajtás felfüggesztését. A bírósági eljárások ugyanis elhúzódhatnak, ám ha a bíróságok helyt adnak a felperesi kérelemnek, és a határozatok végrehajtását felfüggesztik jogerősen, akkor a jogvita hosszabb ideig is húzódhat. Csak megjegyzem, hasonlóan jártunk el az ún. oszlopperben is Budapesten, bírói úton akadályoztuk meg a jogellenes felmondás törvénytelen végrehajtását. A bíróság jogerős ideiglenes intézkedéssel tiltotta el a Fővárost a hirdető oszlopok kitépésétől és elszállításától. Ezt követően jóval később született csak meg az a jogerős ítélet, miszerint a tartós szerződés felmondása hatálytalan és érvénytelen volt a Főváros részéről.

ZSPB.: Mennyi esélye lehet az ellenzéknek a 2018-as választásokon, ha a köztereken szinte csak a kormány hirdetéseit lehet majd látni? Mennyire befolyásolhatja ez a jövő évi voksolást?

M.Gy.: Valószínűleg ez a kormány célja, ez ellen különféle módokon lehet védekezni, gondoljunk csak például az internet adta lehetőségekre. Azonban mi, ügyvédek csak a jogi útra koncentrálunk, az összes többi nem tartozik szakterületünkhöz. Magánvéleményem szerint az ellenzéknek nem ez a legfőbb baja, saját magával sincs kibékülve.

ZSPB.: Mit gondol, mire lehet számítani a kampányban? Ez a mostani kormányzati húzás már a csúcs, vagy jöhet még ennél sokkal erőszakosabb lépés is?

M.Gy.: Valószínűsíthetően a kampány nem szelídülni, hanem inkább durvulni fog, az emberi fantázia és lelemény határtalan.

ZSPB.: A kormánypárti sajtó a napokban arról cikkezett, hogy Simicska Lajos eladja a médiabirodalmát és Amerikába költözik. Szokás szerint ismét egy hazugsággal van dolgunk? Tud erről valamit?

M.Gy.: Mint ügyvéd, semmilyen olyan közlést nem tehetek, ami az ügyfelem és köztem kialakult bizalmi viszonyból fakad. Az ő gondolatait nem kommentálhatom. Személyes meggyőződésem szerint nem lehet kizárni a zavarkeltés és a lejáratás szándékát sem a kormánypárti sajtó részéről.

ZSPB.: Nemrégiben célzott arra, hogy Simicska esetlegesen politikai „atombombákat” dobhat le. Szerdai lépése azonban egyfajta „meghátrálásnak” tűnik elsőre. Hol vannak az aduászok? Egyáltalán, vannak vajon?

M.Gy.: Én azt nyilatkoztam, hogy mindenki, aki tud, tárjon fel olyan jogsértéseket, amelyeket bizonyítani lehet, és nem csak mendemondából származnak. Ezt neveztem időzített bombának és nem atombombának, mert megítélésem szerint ezeknek az időben történő felrobbantása segítheti az ellenzéket és gyengítheti a kormánypárt esélyeit. Ezt a meghátrálást én csak látszólagosnak látom. Hogy hol vannak az aduászok és ezek léteznek-e, ennek megválaszolására nincs kompetenciám.