Töltse a ma estét Krúdy Gyulával!

Nagy író volt és rendkívül termékeny. Mindenkor, mindenhol, nehéz és szorult körülmények között is alkotó ember. Nem vetette meg a bort, a nőket, a gyengeségeket, a könnyelmű éjszakákat sem. A nyíregyházi születésű művész Budapest legkülönfélébb pontjain, helyszínein lakott és fordult meg.

KrudyGyula_comicstyle

Még az is megesett vele, hogy a Margitszigeten töltött el családjával egy hosszabb időszakot. És írt krúdysan, az őszről, borról, szerelemről, nagy fájdalmakról, írt magával ragadó és lenyűgöző betűkbe forrasztott, szinte muzsikáló képi világgal. Ő hozta el a magyar irodalom nagy csábító, hit- és szószegő ködlovagját, Szindbádot is. Vele született Rezeda Kázmér és sok más fiktív hős, múlt századi letűnt gavallérok, akik sokat, nagyon sokat tudtak az életről, halálról mondani.

Itt az ősz, eljöttek a rőt színű avarral kevert, hulló gesztenyés, szokatlanul, felkavaróan forró októberi napok. Krúdy Gyula születésnapjához közeledve itt az alkalom, hogy ha hangosan, ízesen és „koccintósan” szeretnénk emlékezni az íróra, látogassunk el az Óbudai Társaskör Krúdy-estjére, amelyre október 20-án kerül sor.

Ha pedig úgy döntünk, hogy egy pohár vörösbor mellett, az esti lámpafénynél fellapozzuk A vörös postakocsit, akkor sem fogunk csalódni. A lényeg, hogy ne múljon el az október Krúdy-olvasás nélkül - egy magára kicsit is adó zsúrpubinak semmiképpen sem.