Név ide vagy oda, mi vagyunk az igazi Pesti Srácok

Név ide vagy oda, mi vagyunk az igazi Pesti Srácok
forrás: Time Magazine (1957)
Fotó: Boris Saljapin

Találtatok egy szuper nevet, ennyi. Mert végül is hívhatjátok magatokat bárhogyan és tolhat a hatalom belétek bármennyi júdáspénzt, nyithattok közpénzből akármilyen kocsmát, ti most a másik oldalon álltok. Sok minden lehettek, például fideszes flufferek, vagy az aktuális bolsevik propaganda jóllakatott agitátorai, esetleg körömpiszoknyi orbanista szolgák, netalántán rohadt narancs-szagú szócső percemberek, de egyvalamik nem lehettek, éppen az, ami a nevetekből következne: szabadságharcosok.

Mert bár lehet, hogy nem így indultatok, de igenis Ti vagytok ennek a rendszernek a „Bach-huszárjai”, ti vagytok a mai politikai rendőrség meghosszabbított keze, a rákosista keretlegények bértollnok utódjai, ti vagytok a XXI. század nyitányának szégyenfoltjaiként foszforeszkáló szabadsággyilkosok.

Még hazudhatjátok Pruck Pált Dózsa Lászlónak, maszatolhatjátok Terror Macával és Marci apróddal - a leszerepelt házi történésszel - a kommunista bűnöket, előre mosdatva a ma kormánypárti színekben politizáló egykori patkányokat, de nincs mese: Ti vagytok korunk populista Kádárának elvtársai! Napjaink krumplilevese, az erdélyi csorba, amit a bimbóvillantó Rezsi Szilárd főzött Kötcsén.

A ti oldalatokon állnak az egykori besúgók és tartótisztek, sőt még az egykori rádiós pártemberek leggusztustalanabbika, a forradalmárok gyilkosai által kitüntetett Stefka nevű bérborz is a ti „öregetek”, de a ti szövetségesetek Zsóti, az uszító Orbán-pribék is, a többi senkiháziról már nem is beszélve. És persze egyre nyilvánvalóbb, hogy most már tiétek az MSZP is. Ha ezt nem látjátok át, akkor történelmi tudat nélkül élő nímandok vagytok, nem újságírók. Ha pedig mindezek tudatában, csak a gázsiért nyaljátok nap mint nap fényesre Orbán hátsóját, akkor egyszerűen csak "szaremberek" vagytok, fizetett csicskák.

Akármivel próbáljátok magatokat áltatni, ti vagytok ennek az elnyomásnak a napszámosai, ezért váltatok a pesti szlengben csak "prosti srácokká"…

Soha nem voltak igazabbak és reménykeltőbbek Petőfi szavai: „Az idő igaz, S eldönti, ami nem az…”