Heti Ady 1. : „Lelki bilincs, tiltó parancs és tekintély”

Heti Ady 1. : „Lelki bilincs, tiltó parancs és tekintély”

Az nem vitás, hogy szükség van a hatalommal szemben kritikus ellenzéki sajtóra. Az sem kétséges, hogy ezt sokan nem így gondolják. A mai magyar valóság kendőzetlen bemutatásának eltiprása tűnhet a kormány számára a legegyszerűbbnek.

Csak a 21. század teremtett ilyen felemás, igazságtalanságokkal, hazugságokkal teli világot? Heti Ady című cikksorozatunkban felidézzük a költő- és újságírógéniusz zseniálisan lényeglátó írásainak részleteit. Elsőként nézzük csak meg, miként fogalmazott a szókimondó publicista a sajtó szerepéről 1901-ben a Nagyváradi Naplóban: 

„…Soha olyan nagy válság előtt nem volt tán a magyar társadalom, mint most. Csúnya reakciós, fekete világ készülődik reánk. Csupa lelki bilincs, tiltó parancs és tekintély. Egyetlenegy faktora van máris ennek a társadalomnak, mely fölemel minden méltatlanul letiportat, meg-megütközik hatalmasokkal, magáévá tesz minden jogos vágyakozást: a sajtó. És megérjük mi azt az időt, hogy kevés lesz a haragosunk. Ez a kevés is vagy zsarnok, vagy sötétlelkű, vagy becstelen. Szeretni fognak bennünket, igen. Szomorú idő lesz, szomorú világ lesz ez nagyon. Bár megmenekülne tőle a magyar társadalom, és inkább bár lenne tovább is nekünk sok-sok haragosunk!”

A kérdés már csak az, hogy milyen sajtó képes meg-megütközni a hatalmasokkal? A korabeli Magyarországon is bizonyára léteztek kormánypárti bértollnokok, de valamivel azért nagyobb volt az igény a tisztánlátásra. Ma valahogyan mindez átalakult, és a lelki bilincs, tiltó parancs és a tekintély az ellenzéki sajtóra is nehezül. Csak bízni lehet abban, hogy maradtak még bátor emberek, akik valóban elkötelezett demokraták.