Innovatív Fidesz-megoldás: Orbán Viktor személyi kultusza az egyetlen politikai programpont

Innovatív Fidesz-megoldás: Orbán Viktor személyi kultusza az egyetlen politikai programpont
Fotó: Facebook/Németh Szilárd

A Fidesz XXI. századi politikai formációként nagyon régóta nem értékelhető. Nem csak azért, mert választási programmal nem rendelkeztek sem 2010-ben, sem 2014-ben - és 2018-ban sem fognak -, hanem mert a kormányzásuk tulajdonképpen nem szól másról, mint egy skizoid elme egóhadjáratáról és személyi kultuszának építéséről. Ez pedig se nem XXI. század, se nem demokrácia.

Ugye már mindenki tudja, hogy egészen döbbenetesen meglepő és innovatív módon vasárnap az 1369 fős Fidesz-kongresszus 1358 szavazattal, ellenszavazat nélkül Orbán Viktort választotta meg elnöknek. Mást nem is választhattak volna, hiszen a Fidesz Orbán Viktor maga.

Egy közönséges klasszikussal vegyítve a gondolatot, fogalmazhatnánk úgy is, hogy a világon három felesleges dolog van: a pápa pöcse, az apáca csöcse és a Fidesz tisztújító kongresszusa.

Bár az alelnöki poszton történt egy változás, ennek pont annyi jelentősége van, mint mondjuk a nemzeti konzultációnak: semmi. Az Európai Számvevőszékhez távozó Pelczné Gáll Ildikó helyét Novák Katalin, az EMMI családügyi államtitkára vette át.

Így aztán a következő színvonalas káderbrigád állt össze a Magyarországot vezető politikai erő második vonalában:

Gulyás Gergely, Kubatov Gábor, Novák Katalin, Németh Szilárd.

Orbán amúgy az állampárti tapsvihar közepette mindezt úgy értékelte, hogy náluk nem posztot, hanem munkát és feladatot osztanak. Bizony. Nem is akármilyet! Egy puhadiktatúra csicskaszerepének ellátása komoly felelősség. Az alelnököknek fontos céljuk van, ami egyúttal szentesíti az eszközeiket is:

„Isten segedelmével”, és persze a választási törvény átszabása utáni lehetőségekkel minden áron hatalomban tartani azt az embert, aki egy személyben testesíti meg az állampártot. Orbán Viktor miniszterelnöksége az „endlösung”, amit ha nem sikerül kivitelezni, bukik a bűnbanda, bukik a rendszer, és bukik a XX. század minden visszamaradt közéleti mételye, amire korábban egy újabb diktatúra alapjait helyezték.

Mert ki lenne Viktor az alternatívája? Németh Szilárd? Novák Katalin? Kósa Lajos? Esetleg Semjén Zsolt? Nem is tudom, melyik névnél röhögjek fel hangosabban. A párttagkönyvet a farzsebükben tudók névsorában nincs egyetlen egy olyan karakter sem, akinek az intellektusa, politikai ambíciója, karaktere, önálló gondolata legalább arra alkalmassá tenné, hogy érdemi beszéd tárgyát képezze.

Bár Orbán örökkévalóságig tervez, egy ilyen sokszor meghasadt elme jobb, ha felidézi hitvány történelemtudását, és belegondol, mi lett az őrült diktátorok sorsa...