Pálfi György filmrendező Andy Vajnának: „Én ilyen bűnügyekben nem veszek részt”

Pálfi György az egyik legtehetségesebb magyar filmrendező. Az általa tervezett nagy magyar történelmi eposz, a Toldi gyártási költségét a szakértők 2,5 milliárd forintra becsülték, amelyet jellemzően a Filmalap finanszírozott volna, azonban - a magyar nézőközönség és főként a fiatalság nagy kárára - a film végül nem született meg.

Először arról szóltak a hírek, hogy Andy Vajna, Orbán filmügyi kormánybiztosa, a nemzeti kaszinótojás, a spontán kialakult Sugar Daddy Szépségverseny Citrom-díjas versenyzője azt szerette volna, hogy az akciójeleneteket egy általa kiválasztott személy rendezze. Ezt Pálfi - nagyon helyesen – elutasította, azzal érvelve, hogy egy állami finanszírozó szervezetnek nem az a feladata, hogy meghatározza, kikkel dolgozik.

Veiszer Alinda műsorában azt is elárulta, hogy ennél gyomorforgatóbb ajánlatot is kapott az Amerikás Mikulástól. Andy Vajna ugyanis a tervezett produkcióhoz szükséges összeg tíz százalékát meg akarta finanszírozni az üzlettársaival létrehozott filmtámogató cég révén, kvázi saját zsebből, cserébe a film összes jogát kérte volna.

„Felálltam, borítottam az asztalt, és azt mondtam, hogy én ilyen bűnügyekben nem veszek részt” – foglalta össze az ajánlatra adott reakcióját Pálfi György.

Talán a filmipari cézárként pózoló Andy Vajna kormánybiztos - kormányváltás után keményen elszámoltatandó és elszámoltatható - ténykedése mutatja legplasztikusabban, hogy mi zajlik jelenleg hazánkban, kormányzás címszó alatt: Add oda, vagy elveszem, ellehetetlenítem! Ez a gőgös mohóság fogja belefojtani a magyar emberektől összelopott pénzbe a NER-nek nevezett lókupec rendszert.