Kéri László: Biztosan állhat valami a háttérben Orbán titkos svájci útjaival kapcsolatban

Kéri László: Biztosan állhat valami a háttérben Orbán titkos svájci útjaival kapcsolatban
Fotó: zsurpubi.hu

A #hetikéri rovatban a hazai közélet egyik legérdekesebb egyéniségével, politikai gondolkodójával, Kéri Lászlóval beszélgetünk hétről hétre a legfontosabb történésekről. Azt megígérhetjük, a politológus soha nem rejti véka alá a véleményét. Itt a Heti Kéri!

Zsúrpubi: Soros György az alapítványán keresztül keményen üzent Orbánnak, lerántva a leplet többek között a nemzeti konzultációról és az Orbánt körülvevő korrupcióról. Mi lehetett a célja?

Kéri László: Némiképp meglepett, hogy Soros György vette a fáradságot és a hosszú hallgatás hónapjai után mégis az érdemi vitapartneri pozíciót választotta. Sokáig azt hittem, hogy a csöndnek, a tudomásul nem vételnek azzal van súlyosabb üzenete, hogy így az egész kampányt eleve egyoldalú gesztus-rendszerré értékeli le. Ez is védhető, érthető magatartás lett volna az ő részéről. Már csak azért is, mert minden józan és önálló véleményalkotásra képes ember előtt eleve nyilvánvaló lehetett az egész kampány kimódoltsága, túlméretezettsége, velejéig hazug mivolta. A legeslegelső hangütésektől kezdve érezhető volt, hogy ennek a nagyszabású, hangoskodó kampánynak az égvilágon semmi köze sincsen semmiféle realitásokhoz és kizárólag belpolitikai/aktuálpolitikai céljai lehetnek. Bár… A CEU ügyében az is kiderülhetett hamar, már a nyár elején, hogy ezt a Fidesz lélekmérnökei alaposan elmérték, és akkora számukra is kellemetlen és megoldhatatlan méretű nemzetközi botrány kerekedett belőle. Igyekeztek is csöndben kihátrálni a bonyodalomból.

ZSPB.: De mégis, miért?

K.L.: Egyfajta választ maga Soros György is adott azzal, amikor az általa támogatott civil szervezeteket fenyegető veszélyt jelölte meg a megszólalása indokaként. Szerintem azért többről is szó lehet. Részben arról, hogy a hozzá kapcsolt alpári uszítás a nyár elején elérte a mérvadó, minőségi nyugati média ingerküszöbét is. Az idei beszélgetéseinkben erre már többször is utaltunk: emlékezz vissza arra, amikor az úszó vébé előtt azt mondtam neked, hogy nagy baj lehet még abból a felelőtlenségből, ahogyan a vébé előtti napokban nyomták tele a Soros-ellenes plakátokkal az országot. Akkor, amikor idecsődül kétszáz ország sokezer újságírója, sportvezetője, nyugati turistája, és mi meg magyarázhatjuk nekik reggeltől estig ezt az őrültséget. A termés be is érett, és például én is a magam bőrén éreztem ennek a következményeit.

A nyáron és az ősz elején összesen több nyugati laptól kerestek meg néhány héten belül engem is, mint előtte egy-két éven át. És mit gondolsz, mire volt kíváncsi a Le Monde tudósítójától a Financial Times rovatvezetőjéig mindegyikük? Magyarázhattam angol, német, francia stb. újságíróknak - néha órákon át - hogy megértsék azt a teljességgel szürreális és felfoghatatlan helyzetet, mikoris egy egész kormány hónapokon át egy távol élő öregemberrel szemben vívja a maga engesztelhetetlen, élet-halál harcát.

Feltehetően Soros Györgynek is megvannak az évtizedek alatt jól kiépített hazai kapcsolatai és folyamatosan hallgathatta már hónapok óta azt is, hogy ez a kampány egyre erősebbé, sokrétűbbé nővi ki magát. S amikor az újabb konzultációs dömping az ősz közepén még a brüsszeli választ is képes volt kicsikarni, akkor már kint is, bent is azt találgatták, hogy vajon ő mit szól mindehhez? Novemberre talán már azt is véglegesen beláthatta, hogy nincs mese, a választásokig hátra lévő félévben a Fidesz őbelőle szeretne megélni. S ha már ő a No.1., akkor nincs mit vesztenie. Ha ő a hazai választások tétje, akkor ő is elmondhatja, hogy mit is gondol a mai Magyarországról, nem? Szóval, az én megérzésem és magyarázatom az, hogy egyidejűleg többféle hatás törvényszerű összjátékaiként vállalta föl váratlanul, éppen most ezt a küzdelmet. S nem biztos, hogy jól teszi, mert a Fidesznek ez a fellépés úgy kellett, mint egy falat kenyér.

ZSPB.: Nem jelenthet ez plusz muníciót a Fidesznek?

K.L.: Soros fellépése a Fidesz vezetői számára utólagos igazolást teremtett mindahhoz, amit eddig műveltek. Természetesen, érdemben nem fognak válaszolni és úgy tesznek, mintha semmit sem értenének az üzenetéből. Maga a tény a fontos nekik: „Az ördög MEGSZÓLALT! Lám, mégis létezik!” A többség eddig is tudta, hogy kapitális hazugságról van szó, ám a híveknek - akiknek ez az egész őrület szól - itt a bizonyíték. Lehet őket továbbra is bátran hülyíteni.

ZSPB.: Fidesz magyarázkodik Orbán titokzatos svájci útjai miatt. 2014-től minden évben járt ebben az országban, ezek az utak azonban az akkori beszámolókban, hivatalos programban nem szerepeltek. Mit titkolhat Orbán? Mi lehet az a fontos ügy, ami rendszeresen a személyes jelenlétét igényli?

K.L.: Az azért fölöttébb érdekes, hogy milyen hosszú idő kellett a hatalmas apparátusnak ahhoz, hogy utólag, évek elteltével kitermeljék ezeknek az utaknak a kellő megindokoltságát. Valami egyébnek is kell még lennie a háttérben, mert nem világos ez az egész.

Ha éveken át elengedte Orbán Viktor a füle mellett azokat a kérdéseket, hogy miért is járkál félig illegalitásban oda, akkor miért éppen most lett fontos a válasz? Lehet, hogy valahol, valakik mostanában készültek volna valamiféle leleplező információk közreadására? Lehet, hogy mindez valamiféle megelőző csapás? Az az érzésem, hogy mindez valami hosszabb, bonyodalmasabb játszma első lépése lehetett csak.

ZSPB.: A Pesti Srácok operatőre, a korábban migránst rugdosó László Petra most éppen a Jobbik országgyűlési képviselőjét, Szilágyi Györgyöt anyázta a Parlamentben. Korábban a 444.hu és az Index újságíróit ennél sokkal kevesebbért kitiltották. Vajon ennek a szégyenletes tettnek lesz következménye?

K.L.: Ez a hölgy különleges adománya az új magyar médiának. Eddigi kevéske szereplésével egyszerre testesíti meg mindazt, amit az államosított és szolgalelkűvé visszafejlesztett közszolgálat produkálni képes. Ráadásul mindezt önként. A nyílt és a legkevésbé sem szégyellt elfogultságot, az elemi szakmai szabályok semmibe vételét, a lánglelkű, odaadó szervilizmust. Sokat fogunk még őróla hallani. Vigyázni kell rá. Meg vele is.